На Харківщині всі випадки порушень виборчого процесу так і не дійшли до суду

Юлія Гуш  |  Вівторок, 15 листопада 2016, 15:46
Представники Громадянської мережі «ОПОРА» оприлюднили інформацію щодо низки порушень виборчої кампанії 2015 року, які мали місце по всій Україні та Харківській області зокрема.
На Харківщині всі випадки порушень виборчого процесу так і не дійшли до суду

Ольга Рябуха, юристка ГМ «ОПОРА» наведена приклади найчастіших порушень виборчого процесу, які були зафіксовані на Харківщині.

«Найбільш «топове» порушення, чим Харків не відрізнявся від всієї України, це порушення правил ведення агітації, – розповіла вона, – по-перше, це агітація без вихідних даних, що є у нас адміністративним правопорушенням. Воно є системним. Далі це розміщення адміністративних матеріалів на транспорті. Зокрема, на будівлях метрополітену. Всі пам’ятають, як було обклеєне метро, у тому числі на станції «Науковій», «Героїв праці», «Ботанічному саду». Далі були 88-й та 119-й маршрути автобусу».

Цим, за її словами, відзначились Кернес з партією «Відродження». Крім того, справа дійшла до використання аудіоматеріалів, коли в транспорті раз за разом «крутили» пісню на підтримку одного з кандидатів. Також було зафіксовано розміщення агітації в приміщеннях органів державної влади та місцевого самоврядування. Це дуже розповсюджене правопорушення в Харкові та області. Більше того – кандидати розміщували власну агітацію на архітектурних пам’ятках. Яскравим прикладом стало розміщення агітації партії «Наш край» на приміщенні Держпрому. Крім того, кандидати під час виборчої компанії використовували адмінресурс, а також дозволяли собі прямий та непрямий підкуп виборів.

«Бували неодноразові випадки прямого підкупу виборів, – зазначила Ольга Рябуха, – це кафе «Каспій» на вулиці Наталії Ужвій, це кафе «Міранда» на Петровського, це приміщення кафе Жилкомсервісу, в яких проводились роздачі».

Був також і непрямий підкуп виборів. Вона пригадала випадки, коли продавалася картопля по 1 гривні, при чому з використанням агітаційних матеріалів, безкоштовний підвіз виборців, супроводження публічних заходів роздачі їжі, які проводилась в парку Фельдмана, Ізюмі та Люботині. Також траплялися випадки перешкоджання діяльності суб’єктів виборчого процесу і представників ЗМІ.

«Наприклад, можна згадати, як 30 вересня минулого року був здійснений напад на кандидата на посаду міського голови Анатолія Родзинського, – пригадала юристка. Крім того, були зафіксовані такі правопорушення, як фальсифікація документації та викрадення печатки.

Як повідомляла «Справжня варта», в Харкові та області було зареєстровано всього 50 кримінальних проваджень. Проте жодна справа так і не була доведена до суду. 

comments powered by HyperComments