Для подолання корупції потрібно реформувати як поліцію, так і виборче законодавство – впевнені активісти

Юлія  |  Вівторок, 31 січня 2017, 20:03
Така думка пролунала під час круглого столу , присвяченого боротьбі з корупцією в Харківській області.
Для подолання корупції потрібно реформувати як поліцію, так і виборче законодавство – впевнені активісти

Під час заходу, в якому взяли участь представники різних громадських організацій та політичних партій, обговорювалася проблема корупції на всіх рівнях – починаючи від корупції під час виборчого процесу та закінчуючи корупцією у місцевих вишах. Зокрема, учасники круглого столу висували свої пропозиції щодо вирішення даної проблеми.

Олександра Щукіна, координаторка громадського руху “ЧЕСНО”, заявила,  що країні необхідна виборча реформа для того,  щоб подолати політичну корупцію: “Це і заборона політичної реклами. Бо те, як нею розпоряджатися, те, як фінансуються партії – це все ще потрібно моніторити всім громадським структурам. Адже всі політичні звіти підлягають жорсткій перевірці. Бо невідомо, що там відбувається та за чий рахунок. Це, звичайно, і підкуп виборів. Виборча реформа передбачає відповідальність за це все. Співробітники виборчої комісії мають бути підготовленими. І, звісно, це ще мажоритарна система”.

На проблемі підкупу виборів також наголосили представники громадянської мережі ОПОРА, які стикалися з подібними випадками і під час загальних, і місцевих, і навіть студентських виборів.  Виключенням тут не стали і останні вибори в об’єднані територіальні громади. Там також було наявне таке розповсюджене явище.

“Це були більш-менш локальні вибори, – розповіла Катерина Мінкіна, громадська консультантка харківської ОПОРИ, – тому тут найбільш розповсюдженим явищем було використання адмінерусрсу. Ми це фіксували. І неодноразово. Це збирання доказів, фото- і відеофіксація, написання заяв в поліцію. На жаль, всі справи, які було розпочато за нашими заявами, всі вони були закриті. Як нам заявили в поліції – за відсутністю доказової бази.  Тому я вважаю, що якоїсь співпраці з поліцією у нас, можливо, немає. Тому реформування поліції я вважаю також необхідним заходом”.

За словами Мінкіної, такі кандидати зазвичай розповсюджують так звані продпакети. Які в свою чергу стають для несвідомих громадян приводом віддати свій голос саме за них. Також стимулом стає і грошова допомога, отримана від депутата. Таким чином, і самі виборці своїми двями підтримають корупцію.

Активісти впевнені, що тут необхідно проводити просвітницьку діяльність серед населення, доносити до людей правду про обов’язки депутатів та викривати факти щодо скоєних правопорушень. Таким чином, якщо нечесні на руку держпосадовці не будуть покарані прокуратурою, то це зроблять самі виборці,  просто не проголосували за них.

comments powered by HyperComments