Харківські підприємці поскаржились на перевірки Гройсману

П'ятниця, 3 лютого 2017, 12:32
У зверненні до уряду просять не ухвалювати постанови, яка ускладнить бізнес
Харківські підприємці поскаржились на перевірки Гройсману

Коаліція малого та середнього бізнесу Харківської області звернулася до прем`єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо неприпустимості ухвалення Порядку проведення перевірок щодо дотримання законодавства про працю.

Про це повідомив голова "Асоціації приватних роботодавців" Олександр Чумак.

Повний текст звернення:

"Ми, учасники Коаліції малого та середнього бізнесу Харківської області, після розгляду проекту постанови Кабінету Міністрів України „Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” якою пропонується затвердити: Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення; Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення; Методичні рекомендації щодо забезпечення здійснення виконавчими органами міських рад міст обласного значення, об’єднаних територіальних громад повноважень, передбачених частиною третьою статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»; Положення про порядок видачі посадовим особам виконавчих органів міських рад міст обласного значення та об’єднань територіальних громад посвідчень інспектора праці,
зазначаємо наступне:

1. У документі не визначено єдиний Порядок державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю (Далі Порядок). Порядок державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю включає норми щодо «зайнятості населення», але вимогами статті 259 КЗпП вже передбачається здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.
2. Документ не відповідає нормам ч.5 ст.2 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Зокрема у проекті Порядку чітко не визначено:
- коло органів виконавчої влади, уповноважених законом на здійснення заходів державного нагляду (контролю) у даній сфері правового регулювання;
- форма та спосіб здійснення заходів державного нагляду (контролю);
- строки перевірки;
- підстави для проведення як планових, так і позапланових заходів;
- процедура їх здійснення;
- вимоги до здійснення державного нагляду (контролю);
- критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності.
3. Порядок не відповідає вимогам Міжнародних норм, зокрема Конвенції 1947 р. «Про інспекцію праці» № 81 та Конвенції 1969 р. «Про інспекцію праці в сільському господарстві» № 129, зокрема щодо доступу контролюючого органу лише до визначеного кола підприємств, що підлягають контролю, та перевірки виключно дотримання вимог законодавства щодо умов праці.
4. Порядок дискредитує місцеве самоврядування, заздалегідь налаштовуючи на ворожнечу представників місцевого самоврядування та підприємців.
5. Додатково необхідно затвердити річні плани здійснення заходів державного нагляду (контролю), а також затвердити та оприлюднити на офіційному веб-сайті уніфіковані форми актів з переліком питань для здійснення планових (позапланових) заходів державного нагляду (контролю).
6. Зазначеним проектом постанови передбачено надати інспекторам праці фактично необмежені повноваження, подібні до повноважень слідчих чи детективів, а саме:
- безперешкодно, без попереднього повідомлення і у будь-який час доби проходити до будь-яких приміщень суб'єкта господарювання;
- ознайомлюватися з будь-якими книгами, реєстрами та документами, ведення яких передбачено законодавством про працю та зайнятість населення;
- ставити керівнику та працівникам будь-які запитання та отримувати усні чи письмові пояснення, вести конфіденційні розмови з працівниками;
- залучати працівників правоохоронних органів;
- проводити аудіо-, фото-, відеофіксацію.
7. Здійснення перевірок тільки при наявності посвідчення, без направлення та наказу і інших обов’язкових умов для проведення перевірок - є корупційна складова у взаємовідносинах між інспекторами та підприємцями.

Більше того, передбачається утворити аналогічний інститут інспекторів з такими ж повноваженнями і в органах місцевого самоврядування більшості міст. Тож тепер підприємства будуть відвідувати два інспектора праці замість одного – державний і місцевий.

У цілому, запропонований проект постанови Кабінету Міністрів України „Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, з урахуванням нових розмірів штрафів за порушення норм трудового законодавства, направлений не на запобігання порушень, а  зосереджений виключно на застосуванні фінансових санкцій, що фактично створює додаткові корупційні ризики.

Цей документ у цілому не відповідає засадам регуляторної політики.

Виходячи з вищезазначеного, ми виступаємо проти прийняття Постанови Кабінету Міністрів України „Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” у зазначеній редакції.

Для довідки. До складу Коаліції малого та середнього бізнесу Харківській області входять організації, що представляють інтереси більше 2000 суб’єктів підприємницької діяльності у регіоні, а саме:
ХОГО «Асоціація приватних роботодавців»
ХОГО «Союз працівників сфери безпеки»
Об’єднання підприємців торговлі та громадського харчування Харківської області “Торгова єдність”
ГС «Харківський IT кластер»
ХОО «Професійна спілка підприємців»
ХОВ «Профспілки таксистів України»
Союз промисловців та підприємців Дергачівського району
Харківське регіональне відділення Асоціації фахівців з нерухомості України
ГС «Харківська агенція місцевого економічного розвитку»
ГС «Підприємець»
ГС «Наше право»

Нагадаємо, що нещодавно пройшов семінар "Актуальні питання ведення підприємницької діяльності у 2017 році", організатором якого виступив Харківський регіональний фонд підтримки підприємництва.

comments powered by HyperComments