Лікарню в Люботині буде збережено. Питання на контролі у голови ХОДА - Михайло Черняк

Сергій  |  Вівторок, 7 лютого 2017, 16:11
Таке роз'яснення дав журналістам заступник голови ХОДА стосовно конфліктної ситуації, яка виникла під Харковом
Лікарню в Люботині буде збережено. Питання на контролі у голови ХОДА - Михайло Черняк

"В Люботині повинна бути лікарня первинного рівня, тому ніхто не збирається її закривати. Це стосується й інших установ області», - сказав Михайло Черняк.

За його словами, це питання знаходиться на особистому контролі у голови обласної адміністрації Юлії Світличної, - повідомляє кореспондент "Справжньої Варти".

Про це запевнили представники обласної влади під час своєї прес-конференції, присвяченої запровадженню медичної реформи на Харківщині. За словами Михайла Черняка, заступника голови ХОДА, на сьогоднішній день питання щодо медичної реформи викликали певні політичні хвилювання. Проте він підкреслив, що об’єктивних причин на це не існує і людей просто вводять в оману з приводу того, що відбувається.

“Це пов’язано з тим, що є певні робочі документи, які народжуються під час напрацювань, опрацювання, перспективи в ініціативі створення громадських округів на території Харківської області, – розповів він, – одразу ж підкреслю, що ця робота ведеться вже не один рік. З 2012 року ведеться робота  спеціалістами Департаменту управління охорони здоров’я харківської облдержадміністрації”.

Зокрема, людей хвилює перспектива закриття лікарень та мала кількість госпітальних округів . Черняк запевнив,  що принципове питання для обласної влади – це збереження мережі закладів охорони здоров’я. А кількість госпітальних округів є питанням, яке ще доробляєтья.  Хоча тут немає зв’язку між їх кількістю та кількістю районних лікарень. В будь-якому разі, кінцевий варіант повинен відповідати інтересам мешканців області.

“Якщо говорити про приклад Люботина,  який останнім часом став надто гучним, то про закриття там лікарні мова взагалі не йде, – запевнив Черняк, – людей вводять в оману для того, щоб використовувати їх у своїх інтересах. Про закриття мова не йде і це принципова позиція”.

Олександр Галацан, радник заступника голови ХОДА , в свою чергу запевнив, що Харків є тією областю,  де впровадження реформ відбувається цілком ефективно. Крім того, напрацювання, які надавала область, завжди відрізнялись від інших регіонів своєю продуктивністю, ефективністю, результативністю в медичній статистиці.

Він також розповів, що 2014 року в Кабміні була висунута ідея створити на Харківщині чотири госпітальні округи.  Проте це положення не є задовільним і, за словами Галацана, обласна влада буде з цього приводу вносити свої пропозиції. Питання щодо необхідної кількості таких округів ще обговорюються.  Він також запевнив, що закриття лікарень не буде. Крім того, при нормальній реалізації реформи скорочення медперсоналу взагалі не передбачається. За словами Галацана, всі ці нововведення направлені на людей та сприятимуть тому, щоб медична допомога буде більш доступною.

Вікторія Мілютіна, секретар постійної комісії з охорони здоров’я  Харківської облради, запевнила, що всі наявні непорозуміння навколо медичної реформи викликані невдалою комунікацію,  як це часто буває в період змін. Також це пов’язано з тим, що на даний момент необхідно багато часу для підготовки та напрацювань в межах медреформи.

“Саме тому зараз про них не говорять, – зазначила вона, – в крайньому випадку, в березні буде новий пакет законодавчих актів. Можливо, в них щось буде змінено. Тому основні принципи реформи – “гроші ідуть за пацієнтом”, вільний вибір лікаря, якщо говорити про реформи первинної ланки, доступність, висока кваліфікація тієї допомоги, яка надається”.

Мілютіна також розповіла, що питання щодо госпітальних округів буде вирішене до кінця поточного року. Також вона підкреслила,  що лікарні, які знаходяться під охороною держави, не можна просто закрити, продати чи закрити.  Крім того, первинна та вторинна медична допомога буде забезпечуватися державою. “Існує чимало страшних історій, – додала вона, – але це не правда”.
 
Нагадаємо, шо раніше Михайло Черняк сказав, що конфігурації так званих «госпітальних округів» – це лише робочі матеріали, які ще не узгоджені профільним міністерством і, тим більше, не затверджені Кабміном.«Робота над реформою охорони здоров'я триває, – заявив М. Черняк, – йде обговорення робочих матеріалів. Ніхто ніяких лікарень не закриває. Наше завдання полягає в тому, щоб зберегти мережу системи охорони здоров'я доступною для жителів Харківської області».
 
Як повідомила "Варті" депутат обласної Ради, член Громадської ради при Міністерстві охорони здоров'я та експертної групи з впровадження медичної реформи в Харківському регіоні Вікторія Мілютіна, 8-9 лютого в МОЗ відбудеться нарада за участю керівників охорони здоров'я всіх, без винятку, областей.

"Що стосується Люботина, насправді, за існуючим проектом, кількість лікарень первинної медичної допомоги І рівня (тобто інтенсивної терапії) в верхню сторону не обмежується, головне - їх повинно бути не менше двох. А далі вирішує громада, скільки їй потрібно, і скільки вона потягне - адже фінансуватися лікарні тепер будуть виключно за її рахунок.І особливо важливі відділення інтенсивної терапії - для лікування інфарктів, інсультів, політравм. Ніхто і ні в якому разі не буде їх закривати. Йдеться лише про ефективну реорганізації їх роботи", - підкреслила Мілютіна.

Нагадаємо, що у Люботині пройшла протестна акція, учасники якої перекривали трасу на Київ. Вимоги страйкуючих - збереження у місті Люботині лікарень та створення на їх базі медичних закладів інтенсивного лікування. За словами начальника Харківського відділу поліції Ігоря Назаренка, представники облдержадміністрації у суботу на зборах громади повідомили, що лікарню ніхто закривати не збирається.

comments powered by HyperComments