Міськрада оскаржить рішення суду щодо бліц-конкурсу на пам'ятник на площі Свободи. Активісти проти

Юлія Гуш, Сергій Марков  |  Четвер, 30 березня 2017, 17:02
Виконавчий комітет Харківської міської ради вважає постанову Дзержинського районного суду міста Харкова від 29 березня 2017 року незаконною
Міськрада оскаржить рішення суду щодо бліц-конкурсу на пам'ятник на площі Свободи. Активісти проти

Як повідомили у місьраді, Дзержинський райсуд задовольнив адміністративний позов Дмитра Булаха, Богдана Волинського, громадських організацій «Міські реформи», «Харківський антикорупційний центр», «Критичне мислення» до виконавчого комітету Харківської міської ради про скасування рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 2 листопада 2016 року. Це було рішення «Про проведення відкритого архітектурного бліц-конкурсу на ескіз-ідею пам'ятного знака на площі Свободи в місті Харкові».

Постанова Дзержинського районного суду буде оскаржена в апеляційній інстанції.

«Міська рада подасть апеляцію у будь-якому випадку, – заявив сьогодні журналістам Володимир Рисенко, юрист Харківського антикорупційного центру, – тому потрібно до неї готуватися. Міськрада здатна зробити таки «легкий фінт». Але тут є один дуже важливий момент: увагу суспільства до цього об’єкту, до цього конкурсу не прибереш. Бо під час проведення таких масштабних архітектурних, містобудівних заходів, що стосуються інтересів територіальної громади, міськрада поводила себе як зазвичай: «Ми були обрані вами. Ми можемо робити все, що завгодно. А ви не маєте права оскаржувати наші рішення».

За його словами, найбільше досягнення громади – це те, що вчора в суді була зламана монополія міської ради. І що вона змогла довести, що будь-який її представник має право оскаржити дії міськради.

«Хочу сказати, що під час цього процесу ми виступали не проти конкретного рішення, а проти самого механізму їх прийняття, механізму впровадження об’єктів, – підкреслив Богдан Волинський, представник ГО «Критичне мислення», архітектор, – і за те, щоб взагалі був проведений відкритий конкурс. Це наше досягнення. Бо коли з’явилася в інтернеті картинка з цією колоною до оголошення конкурсу, то ми підняли резонанс. І, як відповідь, цей конкурс був оголошений».

За його словами, в подібних проектах, згідно чинному законодавству, має брати участь місцева громада. І якщо тепер буде оголошений новий конкурс, то він проходитиме за всіма правилами. Тому, відповідно, і результат має бути іншим.

За словами Волинського, в місті є чимало професійних груп, які слідкують за тим, що відбувається на площі Свободи. А Мінкультури, у свою чергу, працює над тим, щоб архітектурний ансамбль був внесений до списку пам’яток національного значення, а в перспективі – до списку пам’яток світового значення ЮНЕСКО.

«Мені задається, що це перший такий знаковий проект з такою масовою підтримкою, – зазначив Дмитро Булах, голова правління ГО «Харківській антикорупційний центр», – в якому програла міська рада. Я не пригадую процесів, які б вона програла. Мені здається, що це знаково. Бо часи змінюються. І мешканці більш активно хочуть повернути собі місто, хочуть брати участь у прийнятті рішень, хочуть, щоб з ними консультувалися, щоб їх точка зору враховувалася. А рішення не приймалися кулуарно, за зачиненими дверима. Однією людиною, навіть не групою осіб».

Активісти впевнені, що протидія рішенню суду зовсім не в інтересах міськради, адже так справа матиме всеукраїнський розголос. Вони підкреслили, що в цій ситуації на їх стороні і громадська думка, і чинне законодавство.

Як раніше писала «Справжня Варта», відповідне рішення 29 березня оголосив суддя Ігор Семиряд. Зокрема, суддя постановив визнати незаконним рішення виконкому Харківської міськради від 2 листопада 2016 року про проведення бліц-конкурсу, і скасував це рішення.

Присутні зустріли рішення суду аплодисментами.

comments powered by HyperComments