На Харківщині мають побудувати три сонячні станції та міні-ГЕС

Субота, 1 квітня 2017, 13:25
Така інформація була оголошена під час семінару, присвяченого альтернативним видам палива та розвитку відновлюваних джерел енергії.
На Харківщині мають побудувати три сонячні станції та міні-ГЕС

Загалом, як повідомляє сайт ХОДА, Харківщина є лідером щодо питань заміщення газу серед інших областей України. Про це заявив директор Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА Сергій Магдисюк. За його словами, департамент відповідально ставиться до таких питань, як енергоефективність та заміщення газу, а для реалізації подальших планів будуть застосовані новітні технології.   

За словами Сергія Магдисюка, минулого року був реалізований проект переведення на альтернативні джерела палива котельні, які використовуються в об’єктах соціальної сфери Вовчанського району. Крім того, на сьогоднішній день на Харківщині діють дві сонячні станції. І робота в даному напрямку буде продовжена. Під нові сонячні станції було виділено три майданчики, а на їх будівництво буде надано близько 20 мільйонів гривень.  

Окрім цього, у Вовчанську запланована реалізація проекту зі зведення міні-ТЕЦ. Вже було розроблене його техніко-економічне обґрунтування коштом обласного бюджету. Аналогічні проекти розробляються для Куп'янська та ще десяти інших міст. Також є ймовірність того, що на Печенізькому водосховищі буде зведено міні-ГЕС. Це дозволить за «зеленим» тарифом отримати додаткові 1 тисяч кіловат електроенергії.

Юрій Шафаренко, директор Департаменту поновлюваних джерел енергії Держенергоефективності розповів, що розвиток альтернативних джерел енергії є перспективним для Харківщини та відзначив успіхи області у цьому напрямку. За його словами, за газ країна платить приблизно три мільярда доларів, коли його можна замінити  альтернативними джерелами енергії. А головний радник Українсько-датського енергетичного центру Андерс Крістенсен  у свою чергу підкреслив, що вугілля та газ можна змінити біомасою, адже вона відіграє значну роль при переході на альтернативні джерела енергії.

Як повідомляла «Справжня варта», Харківська область стала менше споживати «блакитного палива». Вже вдалося зекономити 18%  газу у бюджетній сфері. Крім того, регіон не покидає список лідерів України з енергозбереження та енергоефективності. А 25 березня міською радою та USAID був підписаний енергетичний меморандум, що дасть місту можливість проводити енергоаудит комунальних систем і бюджетних будівель

comments powered by HyperComments