Харківщина не відчуває потенціалу своєї туристичної привабливості - експерти

Юлія Гуш  |  Четвер, 18 травня 2017, 19:27
У Харкові стартував проект під назвою «Історико-культурна спадщина України як об'єкт туризму», який має на меті привернути увагу місцевих мешканців до історичних та архітектурних пам’яток області
Харківщина не відчуває потенціалу своєї туристичної привабливості - експерти

Він, зокрема, об’єднує такі проекти, як «Тренди музеєзнавства в вітчизняному культурному просторі» та «Дивовижна Україна: казковий світ старовинних палаців і садиб». У його організації взяли участь викладачі та студенти Харківської державної академії культури та Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

«Річ у тім, що 2017 рік об’явлений Роком туризму для сталого розвитку, – розповіла Олена Жукова, завідувачка кафедри музеєзнавства і пам'яткознавства Харківської державної академії культури, – ні для кого не секрет, що в Україні на сьогоднішній момент існує проблема територіального розвитку, соціально-економічного розвитку малих територій та громад, які знаходяться в кризовому стані, вийти з якого досить складно. Але якщо ми подивимося на світовий досвід розвитку малих громад, то побачимо, що вони розвиваються за рахунок власної історико-культурної спадщини і власного природного ресурсу».

За словами Жукової, її кафедра долучилася до роботи з пам’ятками, які є об’єктами історико-культурної спадщини України. Зокрема, вони реалізують проект «Дивовижна Україна», в межах якої проходить виставка «Казкові палаци і садиби України».

«Він знайомить нас з надзвичайно гарними, романтичними, вражаючими архітектурними стилями, палацами та старовинними садибами, – зазначила Олена Жукова, – всього на території проекту розгорнуто 80 об’єктів. Щоб подивитися на них в реальності, вам потрібно буде об’їздити всю Україну. А так ви можете їх побачити в одному місці. Для того, об зрозуміти їх, дізнатися про їх архітектуру, познайомитися з тими визначними постатями, які бували на території цих пам’яток, а також дізнатися найцікавіші міфи та легенди».

Зокрема, в межах даного проекту студенти даних вишів беруть участь у низці тематичних екскурсій, які направлені як і на широкий загал, так і на вузькі групи відвідувачів – школярів, студентів, працівників туристичної галузі, екскурсоводів тощо. При чому, автори проекту в даному випадку бажають йти в ногу з часом та різнобарвили свою програму віртуальними екскурсіями та інтерактивними програмами.

«Коли ми проводимо віртуальні екскурсії, то ми можемо розповісти набагато більше, – зазначила студентка Анастасія Лузан, – ми можемо спілкуватися, людина в будь-який момент може долучитися до процесу обговорення. Це постійний інтерактив, постійне спілкування… Ми хочемо, щоб люди пишалися своїм краєм, своєю історією, Україною».

Наталія Аксьонова, доцент кафедри українознавства ХНУ ім. В. Н. Каразіна, зазначила, що туристичний потенціал Харківської області залишається недооціненим, а пересічні мешканці часто не знать про ті пам’ятки, які знаходяться поруч з ними. Зокрема, це стосується музеїв, які рідко відвідують. За її словами, внутрішній турист на сьогоднішній день залишається недооціненим. Хоча на сьогоднішній день, коли в країні триває війна, на нього і слід робити ставку.

«У нас склалася парадоксальна ситуація, – зазначила Аксьонова, – за всіма параметрами місто не відчуває потенціалу своєї туристичної привабливості. А пам’ятки, які у нас є, їх кількість, якість нічим не поступається іншим обласним центрам».

comments powered by HyperComments