Харків’яни висловили солідарність з кримськими татарами

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 19 травня 2017, 17:09
На площі Свободи відбулася акція «Ми єдині», яка проходить щороку в знак підтримки кримських татар
Харків’яни висловили солідарність з кримськими татарами

Захід був приурочений до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, який відзначається в Україні 18 травня. Така дата була обрана не дарма – саме в цей день 1944 року совєтська влада масово та примусово депортувала їх з Криму.

Цього року День пам’яті перепав на проведення арт-параду «Слобожанська вишиванка», який проходив поблизу ХНАТОБу. Тоді на майданчику відбулася інформаційно- освітня акція на підтримку кримських татар. Згодом учасники колоною рушили до площі Свободи, де відбувся молебень- реквієм.

Тоді учасники акції розповідали про події 1944 року, а також згадували твердження радянської пропаганди, яка повісила на кримських татар ярлик зрадників, щоб потім навіть протягом багатьох років можна було виправдовувати депортацію.

«Найбільший відсоток героїв Радянського союзу відповідно до кількості населення був серед кримських татар, – розповів Ігор Рассоха, співорганізатор акції, – тобто, це фантастичне блюзнірство. Татари чудово воювали. І зрадників серед них було не більше, ніж серед інших. Якщо підрахувати, то понад мільйона росіян воювало в армії Власова».

«Ми говоримо про татар, згадуємо ті події, – зазначив Володимир Чистилін, співорганізатор акції, – і помолимося за жертв, 250 тисяч депортованих і загиблих людей. Сьогодні в Харкові також показують фільм «Хайтарма». Ми хочемо виразити свою солідарність. Про цю акцію знають в Меджлісі, знає про неї і Чубаров, і Джемілєв. І Харків також підтримує кримських татар».

comments powered by HyperComments