Програма «Доступні ліки» на Харківщині фінансується в повному обсязі - заступник голови ХОДА

П'ятниця, 15 вересня 2017, 19:51
Зараз у проекті державного бюджету на 2018 рік для реалізації програми «Доступні ліки» закладена сума, у півтора рази більша, ніж та, що виділялась цього року
Програма «Доступні ліки» на Харківщині фінансується в повному обсязі - заступник голови ХОДА

Про це заявив заступник голови ХОДА  Михайло Черняк 15 вересня під час селекторної наради, на якій обговорювалися питання реалізації державної програми «Доступні ліки», - повідомляє «Справжня Варта»

«Харківська область є одним із лідерів в реалізації цієї програми. Задача, яку поставила керівник області Юлія Світлична, - програма має бути реалізована на 100%, - підкреслив Михайло Черняк. - Кошти на програму є, препарати є. Зараз у проекті державного бюджету на 2018 рік для реалізації програми «Доступні ліки» закладена сума, у півтора рази більша, ніж та, що виділялась цього року. Це говорить про те, що Уряд визначає цей напрямок роботи пріоритетним».

Щодо недоліків по районах, то вони повинні бути усуненими до 1 жовтня.

Як повідомила заступник начальника Управління охорони здоров’я ХОДА Галина Сіроштан,  для виконання програми в області з 1444 функціонуючих аптек задіяно 404 заклади різних форм власності, що складає 28% від їх загальної кількості. У таких районах як Золочевський, Барвінківський та Харківський залучено 100% територіальних аптечних закладів та створені найкращі умови забезпечення населення, доступності та своєчасного отримання лікарських засобів.  За час дії програми – з квітня по серпень 2017 року – в закладах охорони здоров’я області виписано майже 883 тисячі рецептів хворим з серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом та бронхіальною астмою. Видано лікарських засобів за 586 тисячами рецептів, що складає в середньому по області 70,4% від виписаних рецептів.

Як раніше писала «Справжня Варта», міська влада вважає необхідним розширити список медикаментів за програмою "Доступні ліки".

За словами заступника міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлани Горбунова-Рубан,  до національного списку лікарських засобів багато препаратів не ввійшли, тільки частина, яка є в держреєстрі. В результаті лікарі змушені виписувати людям безкоштовні рецепти на препарати, які їм, наприклад, не допомагають, не підходять. Крім того, вже є затримки з виплатою компенсації аптекам.

З 1 серпня перелік препаратів, що входять до урядової програми «Доступні ліки», збільшився до 199 (раніше до програми було включено 157 препаратів). Це препарати від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми, які застосовуються для амбулаторного лікування хронічних захворювань.

«В оновленому переліку стало більше на 33 препарати від серцево-судинних захворювань, на 5 – від діабету ІІ типу, на 4 – від бронхіальної астми. До програми включено препарати 43 виробників, як українських, так і іноземних, зокрема: препарати 21 виробника з країн ЄС, 17 – України, 4 – Індії, 1 – Ізраїлю», - інформують урядовці.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments