Половина опитаних впевнена, що від насильства в поліції ніхто не застрахований – харківські правозахисники

Вівторок, 16 січня 2018, 10:27
Такі результати показало опитування щодо поширеності тортур та жорстокого поводження в поліції України.
Половина опитаних впевнена, що від насильства в поліції ніхто не застрахований – харківські правозахисники

Під час дослідження в листопаді 2017 року було опитано 300 респондентів з 10 областей України. Їх свідчення не тільки показали розповсюдженість насильницьких дій з боку правоохоронців, а й рівень довіри населення до поліції. Зокрема, опитування показало, що майже половина респондентів переконана, що жертвою насильницьких дій з боку правоохоронців може стати кожен.

«Значна частина – більше 44% – вважає, що від насилля в поліції ніхто не застрахований, – розповів Денис Кобзін, директор Харківського інституту соціальних досліджень, – практично половина людей вважає, що може стати жертвою насилля. І це не дуже добрий показник стосунків населення з поліцією. Також небезпечною тенденцією, на нашу думку, є те, що в суспільстві почала знову зростати кількість людей, які при тих чи інших обставинах допускають незаконне насильство в поліції. Зараз таких четверть».

За словами правозахисника, в далекому 2004 році насильство та катування з боку правоохоронців рішуче засуджувала половина опитаних. Але з року в рік їх кількість зростала. І вже в 2011 році їх кількість збільшилась майже до 80%. Більшість людей вважала, що насилля недопустиме і поліція повинна діяти виключно в рамках закону. Але на сьогоднішній день можна побачити, що кількість тих, хто його виправдовує, постійно зростає. Правозахисники пов’язують таку тенденцію з військовими діями на Сході та напруженою ситуацією в країні загалом.

Зокрема, рівень насилля в поліції зростає. Як повідомляла «Справжня варта», дане опитування також показало, що в 2017 році оціночна кількість постраждалих становила 641 326 осіб. За словами правозахисників, Україна повернулась до масштабів насильства семеричної давнини. 

comments powered by HyperComments