Минулого року на Харківщині створили 17 дитячих будинків сімейного типу – Світлична /ФОТО

Вівторок, 6 березня 2018, 17:51
6 березня голова ХОДА Юлія Світлична передала державну нагороду матері-виховательці одного з дитячих будинків сімейного типу.
Минулого року на Харківщині створили 17 дитячих будинків сімейного типу – Світлична /ФОТО

Губернатор області відвідала селище Пісочин, де мешкає родина Курбатових. Олена Курбатова виховує 10 дітей. Сьогодні вона отримала орден княгині Ольги III ступеню.

«У Харківській області зараз більш ніж 4000 дітей-сиріт. Вони потребують особливої підтримки, і ми робимо все для того, щоб таку підтримку надати, – сказала керівник області. – Тільки минулого року на Харківщині створили 17 будинків сімейного типу, де дітей виховують, як у родині. Ми продовжимо створювати умови для таких сімей. Також триватиме робота із забезпечення дітей-сиріт квартирами в різних районах області».

Дитячий будинок сімейного типу батьків-вихователів Олексія та Олени Курбатових був створений у 2009 році. Зараз родина виховує десятьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: 6 хлопчиків та 4 дівчаток.

«Коли ми взяли дітей до себе, найменшим було по 4 роки. Зараз молодшому 12 років, старшому – 18, одну дівчинку ми вже випустили», – розповіла Олена Курбатова.

Ідея створити дитячий будинок сімейного типу належала чоловікові Олени Олексію Курбатову, який сам виріс у багатодітній родині. Проте спочатку батьки, в яких уже була одна власна донька, хотіли взяти на виховання 4 сиріт, потім – 5.

«У результаті в дітей почали з’являтися родичі, розділяти їх було не можна. Так їх стало 9, а потім діти запитали: «Чому в нас одне ліжко порожнє?» І їх стало 10, – розповіла мати-вихователька. – Зараз, коли когось немає, мені не вистачає, здається, що їх замало».

Раніше ми писали, що завдяки змінам в обласному бюджеті, кошти субвенції з державного бюджетуспрямують на придбання соціального житла для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також на придбання приміщень для дитячих будинків сімейного типу.

Також Юлія Світлична передала ключі від нового дому в Красноградському районі родині, яка виховує прийомних дітей.

«Вперше за роки незалежності держава виділила адресне фінансування на закупку квартир для дітей-сиріт. У Харківській області було закуплено 12 квартир та 1 будинок на 4 квартири, де будуть проживати діти, що позбавлені батьківського піклування, або діти-сироти. Також уже закуплено 2 приміщення для дитячих будинків сімейного типу», – повідомила голова ХОДА.

comments powered by HyperComments