Харківські аптеки забезпечені «доступними ліками» у повному обсязі

Юлія Гуш  |  Четвер, 15 березня 2018, 15:27
За даними МОЗ, Харківська область є лідером в плані реалізації програми «Доступні ліки».
Харківські аптеки забезпечені «доступними ліками» у повному обсязі

Про виконання програми «Доступні ліки» розповів заступник голови ХОДА Михайло Черняк. За його словами, вона успішно реалізується на території Харківської області. На 2018 рік вже було виділено 69,6 мільйонів гривень на забезпечення аптечних пунктів «доступними ліками».

«Ми з минулого року напрацювали такий позитив, системність в цьому відчувається, – зазначив Михайло Черняк, – пацієнти, яким необхідно отримувати ліки, їх отримують. Всі заклади, аптечні пункти, які беруть участь у цій програмі, забезпечені коштами в повному обсязі. В мережі аптек є повний перелік всіх препаратів, які мають бути в рамках цієї програми».  

За його словами, на даний момент триває робота щодо забезпечення кращої доступності до пацієнтів. До програми були залучені додаткові аптечні пункти, по області діють всі центри первинної допомоги, співробітники яких здійснюють дворовий обхід пацієнтів. Люди, які не мають можливості виходити з дому через стан здоров’я, можуть отримати безкоштовні ліки від співробітників центру.

Черняк також розповів, що до програми «Доступні ліки» було залучено 448 аптечних закладів. На сьогоднішній день в усіх районах області відкриті пункти реалізації ліків із залученням 797 підрозділів центрів первинної медико-санітарної допомоги. Зокрема, згідно інформації, наданої МОЗ, Харківська область є лідером з виконання програми «Доступні ліки» по всім показникам – і по наданню ліків, і по забезпеченню аптечної мережі грошима. Загалом, прогнози щодо її  реалізації цілком оптимістичні.

«Ті ризики, які були на початку цієї програми, вони майже повністю нівельовані, – підкреслив Черняк, – є стовідсоткове фінансування цієї програми. Не треба шукати якісь додаткових джерел фінансування. Програма профінансована в повному обсязі вже другий рік поспіль».

Нагадаємо, у 2018 році програма «Доступні ліки» була розширена. До неї залучаються клінічні захворювання шлунку та дванадцятипалої кишки, депресії та депресивні стани, а також лікування анемії у вагітних у першому триместрі.

comments powered by HyperComments