Харків‘яни можуть отримати безкоштовні послуги від сімейного лікаря

Юлія Гуш  |  Четвер, 22 березня 2018, 13:30
Заплановано, що з 1 квітня мешканці області можуть почати підписувати декларації зі своїми сімейними лікарями.
Харків‘яни можуть отримати безкоштовні послуги від сімейного лікаря

Про те, як сьогодні на території Харківської області реалізується реформа сфери охорони здоров‘я, розповів Михайло Черняк, заступник голови ХОДА. За його словами, щоб обрати собі сімейного лікаря, людина з 1 квітня може навідатися до поліклініки чи амбулаторії, де надається допомога першого рівня, та підписати декларацію з обраним спеціалістом. Для цього вона має мати при собі паспорт, ідентифікаційний код та мобільний телефон. Це в першу чергу має бути медик, який викликає довіру і як спеціаліст, і як особистість.

Зокрема, як зазначив Черняк, деякі послуги будуть надаватися безкоштовно: «Є вже чітко визначений перелік стовідсотково безкоштовних послуг, які будуть надавати сімейні лікарі на першому рівні. Це аналіз крові, сечі, інструментальне дослідження, електрокардіограма у стадії спокою, це швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс. І в подальшому сімейний лікар буде спостерігати за станом здоров’я пацієнтів за допомогою різних досліджень. Тобто, консультувати, супроводжувати хронічні захворювання, надавати невідкладну допомогу, давати направлення на високоспеціалізовану або спеціалізовану допомогу».

Також заступник голови ХОДА додав, що для гострих випадків, як і раніше, буде працювати служба швидкої допомоги. А також він підкреслив, що в Харківській області вона одна з найкращих.

«Потрібно розуміти, що це загальносвітова практика, – зазначив Михайло Черняк, – без сімейного лікаря, без його направлення, без його консультації пацієнт не зможе рухатися далі – чи то на другий, чи то третій рівень надання вузької чи висококваліфікованої допомоги... Сьогодні сімейні лікарі, терапевти, педіатри, на них лягає спілкування, консультації і ведення роботи з пацієнтами. Сьогодні вони отримують можливість напряму працювати з пацієнтом через прямий договір та отримуючи за це адекватну винагороду».

За його словами, нині сфері охорони здоров‘я надається значний пріоритет. І незважаючи на проблеми перехідного періоду, як то недостатня кількість державних коштів, фінансування даної сфери зростає, а гроші ідуть як на оплату праці фахівців, так і на покращення умов надання медичних послуг.

comments powered by HyperComments