Харківська міська рада має низький рівень публічності – дослідження

Юлія Гуш  |  Четвер, 3 травня 2018, 15:02
За рівнем відкритості міських рад Харків знаходиться на 18-му місці серед 24 міст України.
Харківська міська рада має низький рівень публічності – дослідження

Про це свідчить дослідження Індексу публічності місцевого самоврядування, яке проводилось представниками Громадянської мережі «ОПОРА» протягом лютого-квітня поточного року у 24 містах України. Воно передбачало подання та опрацювання відповідей на інформаційні запити, моніторинг звітів органів місцевого самоврядування. Це мало би з‘ясувати, наскільки вони публічно, прозоро і підзвітно працюють з виборцями. Вся робота, зокрема, проводилась з позиції звичайного громадянина.

«За показниками публічності за 2017 рік, загальний показник міської ради склав 56%, – розповіла Катерина Мінкіна, координаторка вимірювання Індексу публічності в Харкові, – і це 18-та сходинка у загальнонаціональному рейтингу з 24 муніципалітетів. У порівнянні з минулим роком, можна сказати, що результат покращився на 3%. Але все одно Харків залишається у рейтингу міських рад з низьким рівнем публічності, на жаль».  

За її словами, показник публічності був сформований згідно оцінкам прозорості, відкритості та публічності різних суб’єктів місцевого самоврядування – міського голови, виконавчих органів та депутатського корпусу. Дослідження показало, що чимало проблем приносить неврегульованість практик звітування посадовців і депутатів. Це приводить до ігнорування чи вільного трактування даної норми закону. Ця ж сама проблема стосується звітності щодо діяльності виконавчих органів місцевих рад.

Крім того, учасники дослідження відмічають обмежений доступ громадян на сесію міської ради. Разом з тим були помічені і позитивні моменти: зокрема, за 2017 рік не було виявлено проблем, які були б пов‘язані з оприлюдненням та доступом до прийнятих міськими радами та місцевими головами текстів нормативно-правових актів.

comments powered by HyperComments