Економія бюджету та нові можливості для бізнесу: що принесе розпорядження Світличної щодо зниження порогів державних закупівель

Світлана Хлестова  |  П'ятниця, 4 травня 2018, 16:54
В рамках реалізації положень меморандуму про співробітництво у сфері публічних закупівель між ХОДА і «Харківським антикорупційним центром» 24 квітня 2018 року губернатор Юлія Світлична видала розпорядження про зниження порогів державних закупівель з 200 тисяч і 1,5 млн до 50 тисяч гривень.
Економія бюджету та нові можливості для бізнесу: що принесе розпорядження Світличної щодо зниження порогів державних закупівель

Про це розповів голова правління ГО "Харківський антикорупційний центр" Дмитро Булах на прес-конференції в Харкові. 

"Це важливий крок для більш ефективного використання бюджетних коштів. Це дасть можливість області істотно поліпшити показники в сфері держзакупівель, збільшити ефективність використання бюджетних коштів і збільшити конкуренцію при проведенні державних закупівель", - повідомив він. 

За словами члена правління ГО "Харківський антикорупційний центр" Ігоря Черняка, це розпорядження було дуже важливим.

"Ми побачили, що часто закупівлі спеціально проводяться на суму, яка буквально на кілька копійок менше, ніж допустима", - розповів Ігор Черняк. 

Тому, наголосив він, необхідним було, передусім, запровадження конкурентних процедур під час закупівель від суми 50 тисяч гривень. Тепер кількість конкурентних закупівель збільшиться. 

"На сьогоднішній день система "Прозоро" забезпечує економію 4-5% бюджетних грошей. Це означає, що якщо ми збільшимо в кілька разів кількість торгів, які проходять через систему "Прозоро", ми в кілька разів збільшуємо обсяг економії бюджетних коштів за допомогою цієї системи", - пояснив він.

За словами Ігоря Черняка, для того, щоб навчити чиновників правильно працювати з системою "Прозоро" і попередити деякі помилки або зловживання,  спільно з ХОДА заплановане проведення низки заходів: більше 10 спеціальних навчальних заходів в районах області. 

"І якщо ми ситуацію в області реально почали міняти, і ми сподіваємося, що це принесе реальні результати, які будуть підтверджені статистикою і об'ємом зекономлених коштів, то в місті ситуація виглядає по-іншому.  Ще в 2016 році виконком харківської міської ради ухвалив рішення про зниження порогів. Але воно стосувалося тільки товарів і не стосувалося КП. Всі ми знаємо, що найбільші зловживання при проведенні закупівель допускаються КП.  Ми підготували звернення до міського голови, щоб поширити розпорядження на КП і додати закупівлю послуг та закупівлю робіт", - резюмував Ігор Черняк. 

Розпорядження Світличної позитивне вплине на бізнес, вважає радник голови ХОДА Олександр Чумак. 

"Прийняте рішення позитивно позначиться на участь у тендерах представників малого і середнього бізнесу. Тому що суми до 50 тисяч – ті суми договорів, які малий і середній бізнес може виконувати. Раніше торги проводилися на більше суми та не кожен бізнес міг в цьому брати участь", - повідомив він. 

Раніше ми писали про те, як губернатор Харківщини Юлія Світлична підписала меморандум про співпрацю між ХОДА та Харківським антикорупційним центром.

comments powered by HyperComments