Початок нового століття стане для наукової Харківщини етапом нових злетів - Світлична

П'ятниця, 18 травня 2018, 18:01
Голова ХОДА привітала науковців Харківщини з професійним святом, вручила нагороди та стипендії кращим вченим області, а також передала слова привітання Президента України з Днем науки.
Початок нового століття стане для наукової Харківщини етапом нових злетів - Світлична

Про це повідомляє прес-служба ХОДА. 

Губернатор Харківщини підкреслила, що, на її думку, зараз і в країні, і в регіоні створені всі умови задля того, щоб наука розвивалася та квітла. Також вона висказала впевненість у тому, що для Харківщині настає століття нових перемог та злетів у галузі науки. 

«У 2018 році ми відзначатимемо ювілей - 100 років - Національної академії наук України, яку 2 місяці тому поповнили ще 11 представників нашої області. Я переконана, що початок нового століття стане для наукової Харківщини етапом нових злетів та нових перемог, - сказала Юлія Світлична. - І це не мрії. Це плани, які ми з вами втілимо в життя. Настав час створити належні умови для розвитку науки в Україні: законодавчі, фінансові та інституційні. І Президент України приділяє цим стратегічним питанням особисту увагу. Вже створена Національна рада з питань розвитку науки та технологій, уже запроваджено реформу в освіті, і вже відкриті двері для доступу до європейських проектів і програм. На часі – створення Національного фонду досліджень. Усе це – перші складові системи управління можливостями в науковій сфері, які запроваджуються на рівні держави, а Харківська область сьогодні максимально включена в цей процес».

Голова ХОДА відзначила, що в області діє перша та єдина нині в Україні програма «Наукові обрії Харківщини».

«Це стипендії найкращим науковцям та інші спільні проекти, які вже зараз починають приносити результат, - сказала Юлія Світлична. - Лише за останній час на Харківщині було відкрито рекордну кількість інноваційних структур. Це науково-дослідні та навчальні лабораторії, центри транспорту й технологій та інші сучасні формати, які дозволяють молоді розкрити свій потенціал. Цілеспрямовано та системно ми починаємо формувати попит на нові ідеї, нових фахівців, а також на нові розробки».

Вітаючи колег зі святом, керівники провідних вишів Харківщини (НЮУ ім. Я.Мудрого та ХНУ ім. В.Н. Каразіна) Василь Тацій та Віль Бакіров також відзначили підтримку, яку надає розвитку освіти та науки в області голова ХОДА.

«За нашої ініціативи та підтримки голови ХОДА пройшов торік та пройде цього року міжнародний юридичний форум, де будуть обговорюватися не тільки питання розвитку правової системи України, але питання правової науки взагалі», - відзначив ректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

У ході святкування Дня науки голова ХОДА вручила дипломи 40 обласним стипендіатам у галузі науки: 20 видатним та 20 молодим вченим.

Нагадаємо, у січні 2018 року в Університеті міського господарства запрацювала лабораторія з питань електроенергетики, яка оснащена найсучаснішим обладнанням провідної у світі компанії «Шнейдер Електрік». " Продовжуємо розвивати прикладну науку. Вирішення практичних задач важливо для будь-якої справи. У промисловості особливо", - зазначила Юлія Світлична. Також у січні на базі НТУ «ХПІ» відкрили сучасну лабораторію 3D-систем. Нове обладнання дає можливість вирішити сучасні проблеми машинобудування щодо зменшення терміну технічної підготовки нової продукції у 2-4 рази, знизити собівартість продукції, особливо при малосерійному або одиночному виробництві, у 2-3 рази, суттєво підвищити конкурентоздатність виробництва та здійснити крізне використання комп’ютерних технологій та інтеграції з системами САПР.

comments powered by HyperComments