На Харківщині запроваджується інклюзивна освіта, хоча не без труднощів

Юлія Гуш  |  Середа, 18 липня 2018, 14:12
На сьогоднішній день у віддалених районах області відчувається брак фахівців.
На Харківщині запроваджується інклюзивна освіта, хоча не без труднощів

Харківщина стала однією з перших областей, де почала впроваджуватися інклюзивна освіта. В районах області  створюються інклюзивно- ресурсні центри, медіатеки, ресурсні кімнати. Але, за словами заступника голови ХОДА Анатолія Бабічева, на сьогоднішній день область стикається з певними труднощами.

«Знайти фахівців, особливо в далеких районах, є проблемним питанням, – зазначив він, – але разом с цим ми справляємося. Якщо немає фахівців, то залучаємо їх з інших районів. Або ті, які вже працюють в певному населеному пункті, додатково навчаються. На це є кошти. Наша Академія неприливної освіти постійно проводить курси по перенавчанню, підвищенню кваліфікації».

Разом з тим батьки, які мають дітей з особливими освітніми потребами, не завжди бажають направити їх до інклюзивної школи. За словами заступника голови ХОДА, такі люди переконані, що індивідуальне навчання краще підходить їх дітям. Але вони можуть змінювати свою точку зору, коли бачать відповідні умови та вмотивованих педагогів. Але такі заклади, на жаль, є не в кожному населеному пункті.

Щодо підготовки педагогів, то тут в нагоді стає досвід їх іноземних колег: «Наявна міністерська програма базується на європейських підходах, – розповів Бабічев, – до нас приїжджали фахівці із Ізраїлю, Фінляндії, Польщі. Найбільше, мабуть, сьогодні відбувається комунікацій між освітянами України та Польщі. Це обміни на рівні ОТГ, на рівні районів. Є державні програми обмінів, де наші фахівців направляють на навчання».

Нагадаємо, що сьогодні на території Харківської області впроваджується концепція Нової школи. На це було виділено 73 мільйони субвенції. Зокрема, ці кошти підуть і на підвищення кваліфікації педагогів, і на закупівлю нового обладнання.

comments powered by HyperComments