Харківські активісти пропонують програму із збереження культурної спадщини

Четвер, 2 серпня 2018, 18:03
Активісти стривожені тим, що старовинні будівлі Харкова зазнають руйнувань та ризикують припинити своє існування.
Харківські активісти пропонують програму із збереження культурної спадщини

Саме тому 2 липня, на сайті Харківської міської ради була опублікована петиція під назвою «Зберегти культурну спадщину». Написана вона від імені ініціативної групи харків’ян #SaveKharkiv. За словами її авторів, в Харкові мають бути зупинені бездумні й безграмотні знесення будинків всередині історичних ареалів, а також розроблена і втілена програма збереження і використання культурної спадщини міста.

«Програма включає в себе такі пункти, як екстрені міри зі збереження тих будівель, які знаходяться на грані знищення, – розповіла Олена Рофе-Бекетова, керівниця  ініціативної групи #SaveKharkiv, директорка БО «Благодійний фонд «Харків з тобою», – мають бути розроблені планові міри, щоб не доводити будівлі, які в більш-менш пристойному стані, до того, що вони опиняться «на краю». Має бути робота просвітницького характеру з харків‘янами. Це не тільки пояснення та розповіді про нашу історію, це і розуміння того, що наша культурна спадщина – це не наш тягар. Це, навпаки, база для розвитку економіки та культури».  

За її словами, в межах даної програми мають бути розроблені правила взаємодії міських структур, таких як Департамент житлового господарства та органи з охорони культурної спадщини. У свою чергу Олег Дроздов, засновник Харківської школи архітектури, зазначив, що зараз дуже важливо, щоб громада розуміла всю важливість збереження культурної спадщини. Адже в протилежному випадку харків‘яни можуть втратити цілу епоху.

Разом з тим діяльність таких активістів дає результати. Минулого року учасники проекту «Ctrl+S. Закон на захисті культурної спадщини» створили документальний фільм під назвою «Зберегти не можна зруйнувати», в якому порушувалася проблема знищення культурної спадщини міста. Він був показаний не тільки у Харкові, а й в інших містах України.

«Ми познайомилися з іншими містами, – розповіла Рофе-Бекетова, – і зараз ми обмінюємося інформацією, досвідом з активістами інших міст. Цей фільм викликав зацікавленість з боку активістів, з боку громади. Ми плануємо у вересні запостити його на «Ютубі». Фільм, на мій погляд, підштовхнув ті процеси, які зараз ідуть в Україні. Я хочу сказати, що така ж сама ситуація, як у нас, є і в інших містах. Це біль не тільки нашого міста – це біль багатьох міст України. Яв вважаю, що це критична ситуація. Тому що якщо Харків загубить свою ідентичність (Київ, Івано-Франківськ, Львів, Дніпро) – то що взагалі залишиться?».

Вона підкреслила, що громадяни мають подбати про збереження культурної спадщини, адже вона є їх спільною історією. Більше того – історія кожного міста не існує сама по собі, вона входить в загальне культурне поле України.

comments powered by HyperComments