Сучасний і літературний. Діти з прифронтової зони відкрили для себе новий Харків

Фото - Анна Береснева  |  Вівторок, 14 серпня 2018, 12:29
11 серпня випускники з міста Золоте Луганської області розпочали свою подорож Україною в межах проекту «Мандрівники зі Сходу». Перша зупинка – Харків – вразила юнаків та дівчат гольф-клубом, сучасним офісом IT- компанії та історичними літературними місцями, які для них відкрив письменник Сергій Жадан.
Сучасний і літературний. Діти з прифронтової зони відкрили для себе новий Харків

«Мандрівники зі Сходу» — проект Благодійного фонду Сергія Жадана і ГО«Українські рубежі» – подорож Україною для юнаків та дівчат з прифронтової зони, які мріяли побачити і пізнати свою країну. До проекту долучилися майже 200 доброчинців з усієї України, а також спонсори в містах подорожі, які допомагали організацією маршруту, харчуванням та транспортом. Ще 20 000 грн. потрібно для виробництва документального фільму, який покаже, як бачать Україну діти з прифронтового містечка. Фондувати можна за реквізитами на сайті zhadancharity.org. Можна підтримати й інші проекти фонду, спрямовані на підтримку культури в прифронтовому (та, ширше – східному) регіоні, допомогу дітей в інтернатах і сільських школах (в тому числі – інклюзивних класах), родинам загиблих і таке інше.

Харків-Львів-Чернівці-Одеса-Запоріжжя — маршрут подорожі мандрівників. Випускники самі обирали міста, адже для них було важливо побачити свою країну у всій її різноманітності.

Для дітей мандрівка розпочалася ще у грудні, коли вони написали листа «Оленям святого Миколая» (проект ГО "Українські рубежі"). Випускники гімназії, які дуже мало подорожують Україною, загадали бажання: вони хочуть побачити батьківщину, різні її куточки. Поспілкуватися з людьми, отримати новий досвід, познайомитися наживо з історичними пам’ятками, про які вони читали на сторінках підручників, та побачити як працюють сучасні компанії.

У Харкові більшість дітей вже бувала, багато хто вступив у харківські вузи, проте ще не мали шансу справді познайомитись із містом, зрозуміти – чим воно живе, як працюють люди в сучасних компаніях, культурних інституціях тощо.

Одним із найбільших вражень випускників стала екскурсія до харківського офісу міжнародної компанії-розробника мобільних і браузерних ігор Plarium, підлітки відгукуються про нього як про “офіс мрії”, “простір натхнення і фантазії”.

Зізнаються, що мали зовсім інше уявлення про те, як створюються відеоігри. «Ми думали, що персонажі малюються на папері, а потім зображення переносять у комп’ютер. Нам показали планшети, на яких відразу малюють ручкою, ми побачили весь процес створення і це було дійсно вражаюче, — говорить випускниця Влада Кордюкова. — Ми всі зрозуміли, що потрібно знати англійську, в школі ми цього не усвідомлювали, не було мотивації вчити цей предмет. У Plarium’і нам пояснили, що якщо хочеш працювати в міжнародній компанії, знання іноземної мови — необхідність».

Марина Конєва, координаторка групи від Благодійного фонду Сергія Жадана, говорить, що також чи не найбільше діти були вражені відвідуванням гольф-клубу. У  “Superior Golf Club” Вони побачили справжній гольф-турнір, гру професійних гольфістів, та самі спробували себе у цьому незвичайному спорті. «Юнаки та дівчата пройшли три лунки в полі і побачили, яким непростим і захопливим може бути гольф. Потужні удари зі старту і точні потрапляння в лунки», — радіють працівники гольф-клубу на своїй сторінці на фейсбуці.

Перед від’їздом до Львова на випускників чекала екскурсія Харковом від Сергія Жадана

«Під час екскурсії нам вдалося скласти пазл: перед нами ніби постали ті автори, яких ми вчили на уроках літератури, ми побачили, де вони жили (і ніби відчули – як саме), подивилися на ці будинки. Сергій показав нам ті місця, на які можливо ми б не звернули увагу: будинок літераторів імені Василя Блакитного на вулиці Мистецтв, будинок харківської письменницької комуни на Пушкінській. Тепер, коли ми знаємо історію цих будівель, думаємо про людей, які там творили, – будемо інакше сприймати місто», — розповідає Влада Кордюкова.

З 14 серпня діти проведуть три дні у Львові, потім на них чекають Чернівці, Одеса і Запоріжжя.

«Кожне місто готує для випускників нові знайомства, відкриття культурного різноманіття країни та знайомство з сучасними, актуальними професіями, — говорить Марина Конєва. — Для нас було важливо показати як і історію країни, її культурне надбання, так і сучасність. Це допоможе дітям зрозуміти, до чого можна прагнути, змотивує навчатися і будувати ту країну, в якій хочеться жити».

comments powered by HyperComments