Інсулін замість лавочок: як харків’яни відстоюють своє право на життя

Юлія Гуш  |  Вівторок, 21 серпня 2018, 14:50
Харків’яни, які страждають від цукрового діабету, зіштовхнулися з великою проблемою – інсуліну на них просто не вистачає.
Інсулін замість лавочок: як харків’яни відстоюють своє право на життя

Мешканцям Харкова, які по закону мали би отримувати інсулін безкоштовно, не видають необхідний препарат. Інсулінова програма просто не отримує належного фінансування. За даними ХОДА, на сьогоднішній день загальна потреба по інсуліну становить майже 120 мільйонів гривень. З державного бюджету було отримано близько 45 мільйонів, але ця сума покриває тільки 40% від загальної потреби. І якщо ситуація по обласним районам більш-менш врегульована за рахунок місцевих бюджетів, то в самому Харкові проблема ситуація стоїть доволі гостро. 

Відсутність життєво необхідного препарату змусила харків'ян почати відстоювати свої права. З цього приводу 9 серпня під стінами харківської міськради відбувся пікет за участі ста мешканців міста, які страждають від цукрового діабету. Там вони вимагали владу звернути увагу на їх проблеми та вирішити нарешті питання з нестачею інсуліну. Серед учасників пікету, зокрема, була Анна Тесленко, у якої 14-річний син Костянтин хворіє на цукровий діабет. За її словами, нині від відсутності інсуліну потерпають як дорослі, так і діти. Харків’янка зазначила, що її син також не отримав препарат. При чому, це сталося після того, як дорослі вийшли пікетувати міськраду. 

«В той день, коли був пікет під мерією, всі мами пішли отримувати інсулін, – розповіла вона, – аптека заявила, що поступив дзвінок і сказали «інсулін не видавати». Саме в той день. Телефонували на гарячу лінію, телефонували головному педіатру Харкова, яка запропонувала купити інсулін. Вона сказала: «вам же платять пенсію». Телефонували до лікарні – все відповідали «зателефонуйте завтра». А на даний момент дітям інсулін не видають. Не видають навіть рецепт».

За словами Тесленко, їй пообіцяли видавати інсулін вже у вересні. Проте жінка навіть не знає, чи компенсують їй витрати на інсулін. Адже на всі препарати доводиться витрачати чимало грошей – на купівлю всього необхідного за один місяць в неї іде близько 7 тисяч гривень. Жінка розповіла, що нині люди змушені вирішувати проблеми самотужки. Вони купують інсулін власним коштом, діляться запасами з іншими, а небайдужі кияни, наприклад, відсилають препарат тим, хто його потребує. 

Проблеми з отриманням необхідного інсуліну також виникли в харків’янина Юрія Захара. Він також намагається захистити своє право на отримання препарату – разом з іншими активістами привертає увагу депутатів, пише відкриті листи до політиків, як то Гройсман, Супрун та Денисова.

«Ми кричимо, щоб нас почули, – підкресли Захар, – 2 мільйони гривень, що ніби-то виділять на сесії, це гроші минулого року. І цього дуже мало. На всіх діабетиків не вистачить. Це менше половини. Я мимоволі став експертом. У мене друга група інвалідності. Були коми. Спасибі лікарям, відкачали. Інсулін взагалі зараз не видають. Навіть дітям. Люди в групах пишуть, що отримали (препарати), які прийшли з 1 по 8 число. По одній шприцручці. З семи, восьми чи десяти… При діабеті потрібно колоти довгий інсулін і короткій, перед їжею. А видають на вибір: або той, або інший».    

За словами харків’янина, запаси, які мають бути у кожного діабетика, мають властивість рано чи пізно закінчуватися. Спочатку у людини не стає інсуліну, а вже потім – грошей. І згодом ситуація стає доволі серйозною. За словами Захара, від цієї проблеми люди вже в розпачі. А деякі взагалі ідуть на великий ризик, аби зекономити безцінний інсулін. 

Нестача інсуліну змусила людей об'єднуватися та шукати вихід з цієї ситуації. Зокрема, завтра, 22 серпня, вони проведуть пікет під стінами міської ради, де вимагатимуть належного фінансування інсулінової програми. Того дня депутати візьмуть участь у черговій сесії, на якій буде розглянуте відповідне питання. 

«Цього року проблема надто гостра, – підкреслила Ірина Орлова, представниця ініціативної групи, –  і тому ми вирішили зорганізуватися і якимось чином вирішити це питання. Бо люди без інсуліну просто вмирають. І це не голослівно. Вмирають повільно та болісно. Тому ми намагаємося її віршувати, шукати законодавчу базу, допомагаємо людям, як можемо».

Виходячи з рішення міськради, активісти будуть планувати свої подальші дії. В будь-якому випадку, підкреслила Орлова, цю ситуацію без контролю вони не залишать. Адже від вдалого вирішення інсулінового питання залежить не тільки здоров‘я, а й життя харків‘ян. Тому активісти рішуче налаштовані довести свої наміри до кінця. 

comments powered by HyperComments