На Харківщині будуть створені патронатні сім’ї для дітей, позбавлених батьківського піклування

Четвер, 30 серпня 2018, 12:26
Відповідна Обласна програма реформування системи інституційного догляду та виховання дітей була затверджена під час пленарного засідання ХVII сесії облради VII скликання.
На Харківщині будуть створені патронатні сім’ї для дітей, позбавлених батьківського піклування

За словами начальника служби у справах дітей ХОДА Ольги Шевченко, програма має на меті створити таку систему, яка може забезпечити право дитини проживати, отримувати догляд і виховання в родині або умовах, максимально наближених до сімейних, мати доступ до якісних соціальних, освітніх, медичних послуг. 

Шевченко розповіла, що згідно програмі мають створюватися патронатні родини. В них певний час будуть жити діти, як з тих чи інших причин були позбавлені батьківського піклування. До цього їх відправляли до центрів соціально-психологічної реабілітації. Але вони опинялися в незвичних для них умовах, що було додатковим стресом для дітей.  До патронатних родини вони будуть направлятися за місцем проживання. Це не змусить їх міняти школу чи своє оточення.  

Харківщина вже взяла участь у пілотному проекті по створенню патронатних сімей. Вже існує шість таких родин у Зміївському, Чугуївському, Первомайському, Дергачівському, Борівському районах, а також в місті Первомайському. Також в межах програми будуть створені малі групові будиночки, де буде жити не більше десяти сиріт та дітей, які були позбавлені батьківського піклування.  

Ольга Шевченко зазначила, що ці будинки відрізнятимуть умови, наближені до сімейних. Там буде працювати декілька вихователів. Така форма передбачена для підлітків старше 14 років, які вже досить самостійні, але їм складно потрапити до родини. 

Заплановало, що програма буде сприяти залученню дітей з особливими освітніми потребами до інклюзивного навчання, забезпечення доступу до необхідних послуг. Вона має дозволити щорічно збільшувати забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, які перебувають на квартирному обліку. 

Нагадаємо, що сьогодні в Харківській області була затверджена програма щодо рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Депутати Харківської обласної ради підтримали відповідне рішення. Її розробили відповідно до державної програми, затвердженої Кабміном. Раніше до гендерної політики мали стосунок окремі пункти Програми соціального захисту населення Харківщини.  

comments powered by HyperComments