В Харкові незрячі відвідувачі музею «побачать» твори мистецтва

Юлія Гуш  |  Середа, 12 вересня 2018, 15:39
Презентація аудіогідів відбудеться в межах фестивалю «ІнклюзіON: туризм та інклюзія».
В Харкові незрячі відвідувачі музею «побачать» твори мистецтва

Даний фестиваль проходить в Харкові вже третій рік і на цей раз буде присвячений питанням туризму та інклюзії. Загалом, з 12 по 19 вересня відбудеться ціла низка заходів на цю тему. Разом з тим основні ідеї фестивалю залишаються незмінними – організатори, які і раніше, прагнуть, щоб ідея інклюзивності та доступності стала мейнстрімом, щоб вона поширювалася на всі незахищені верстви населення, щоб навколо неї відбувся діалог за участі широкого кола людей, в тому числі з представниками влади та комунальниками.

«Ми і далі говоримо про те, наскільки місто дружнє до вразливих груп, – розповіла Марія Ясеновська, президент ХОФ «Громадська Альтернатива», – і до людей з інвалідністю, і для представників ЛГБТ-спільноти. Ми говоримо про те, наскільки місто готове до того, що до нас приїдуть люди з інших міст. Зі знанням української, російської чи без нього, люди з іншим менталітетом та поглядами на життя. І як харків‘яни будуть готові прийняти таких людей. І що у нас в місті є доступним для різних мешканців міста та його гостей».

Зокрема, одним з таких заходів стане презентація аудіогідів в Харківському художньому музеї. З 16 вересня вони будуть доступними для широкого загалу. Робота над проектом тривала більше року. Завдяки цим аудіогідам відвідувачі з проблемами зору можуть не тільки послухати історії про представлені там експонати, а й «побачити» їх завдяки яскравим описам.

«Запрошуємо послухати та відчути те хвилювання, яке виникає від прослуховування опису тих картин, – зазначила Ясеновська, – ви відчуєте, як в голові складається їх образи»

Як розповіла Анна Задорожня, наукова співробітниця художнього музею, ці аудіогіди завантажені на платформу «Easy Travel». Завдяки ним відвідувачі можуть познайомитися з постійною експозицією, присвяченою вітчизняному мистецтву 16 – початку 20 століття. Всього там представлено дев‘ять експонатів.

«Важливо, що два з них – це скульптури, – наголосила Задорожня, – і саме незрячим відвідувачам ми дозволяємо торкатися до експонатів. Бо зазвичай в музеях ні до чого торкатися не можна. Але для тих, хто не бачить, єдина можливість це зробити – доторкнутися».

Не обійдеться фестиваль і без інклюзивних екскурсій. Вже запланований візит до Дендрологічного парку, де зберігаються рідкісні види рослин, запланована екскурсія по Харкову, під час якої, за необхідності, буде організований переклад на жестову мову. А 18 вересня неподалік Держпрому відбудеться такий захід, як «Правова кав’ярня». В її межах пройдуть зустрічі з гостями фестивалю – це будуть учасники різних інклюзивних ініціатив, представники туристичної сфери, мандрівники. Зокрема, серед них буде експерт проекту «Доступно ua» Дмитро Щебетюк, який пересувається на візку і подорожує автостопом.

«Він творить чудеса, показуючи те, як люди, які переміщуються в інвалідному візку, можуть подорожувати, – розповіла Марія Ясеновська – і не просто вести такий самий спосіб життя, як і всі інші, а навіть більш активний».

Словам, ціла низка заходів буде присвячена питанням доступності Харкова, у тому числі його туристичної сфери. Долучитися до його заходів можуть всі охочі. Детальніше про програму фестивалю.

comments powered by HyperComments