Дослідження на Харківщині: Світлична – лидер

Вівторок, 9 жовтня 2018, 18:54
Найбільш позитивно мешканці Харкова і області оцінюють роботу голови ОДА Юлії Світличної.
Дослідження на Харківщині: Світлична – лидер

У вересні 2018 року було проведено регіональне соціологічне дослідження «Соціально-політична ситуація на Харківщині». У рамках вивчення соціальнополітичної ситуації на Харківщині було опитано близько 8 тисяч респондентів. Дослідження провели спільно Український інститут соціальних досліджень імені О. Яременка, Центр соціальних та маркетингових досліджень SOCIS та Центр «Соціальний моніторинг» за ініціативи центру «Третій сектор».

ОЦІНКА СИТУЦІЇ ТА ЗОВНІШНЬОПОЛІТИЧНОЇ ОРІЄНТАЦІЇ. Більшість опитаних мешканців області переконані, що країні потрібні радикальні зміни. У Харківській області показник позитивних відповідей – 59,4%, у місті – 63%.

22% опитаних мешканців області підтримують вступ України до НАТО. Проти вступу – 56,5%. Значно більша частина опитаних підтримує вступ до Європейського союзу – позитивну відповідь дали 35,3% респондентів, проти – 44,7%.

ВИБОРИ ДО ВЕРХОВНОЇ РАДИ. 75,7% мешканців області готові взяти участь в голосуванні до Верховної Ради, якщо вибори відбудуться у найближчу неділю.

Найвищу підтримку серед партій сьогодні на Харківщині має «Опозиційний блок» – за нього готові голосувати 15,5% опитаних (від усіх респондентів), 14,5% – у місті Харкові, 16,5% – в області без врахування міста. 7,5% – готові голосувати за партію «За життя», 7,3% – за «Батьківщину», 7,0% – за партію Володимира Зеленського «Слуга народу», 6,5% – за БПП «Солідарність». В області без врахування міста у президентської партії підтримка вища – 8,4%.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ: РЕЙТИНГ КАНДИДАТІВ У ПЕРШОМУ ТУРІ. 76% опитаних респондентів готові брати участь у виборах Президента, якби вони відбулися у найближчу неділю. 14,8% від усіх респондентів віддали би голоси за Юрія Бойка (у Харкові – 13,9%, в області без міста – 15,7%), 7,9% – за Вадима Рабіновича (у Харкові – 9,9%) та 7,2% за Володимира Зеленського (у Харкові – 7,3%), За Тимошенко – 7,0% (у Харкові – 7,1%), за Петра Порошенка – 6,4% (в області без Харкова – 8,5%).

СТАВЛЕННЯ ДО ГРОМАДСЬКО-ПОЛІТИЧНИХ ДІЯЧІВ РЕГІОНУ. Найбільш позитивно мешканці області оцінюють роботу голови ОДА Юлії Світличної – 67,3% опитаних її підтримали. Баланс між негативною оцінкою (25,4%) і позитивною у Світличної найвищий серед місцевих лідерів – +41,9%. На другому місці підтримки – мер Харкова Геннадій Кернес (61,6% оцінили його роботу позитивно), баланс – +33,4%. 40,1% позитивно оцінили Олександра Фельдмана, 30,8% – Євгена Мураєва.

На запитання, кому із місцевих лідерів респонденти надали би перевагу, найбільшу підтримку отримала Юлія Світлична – 37,4% підтримки (29,0% – у Харкові, 46,1% – у області). На другому місці – Геннадій Кернес, 33,1% (41,6% – у Харкові, 24,5% – у області). Далі у рейтингу – Євгеній Мураєв, якому надали би перевагу 8,1% опитаних, та Олександр Фельдман – 7,1% (8,1% – у Харкові, 5,9% – у області).

На думку політолога, керівника центру «Третій сектор» Андрія Золотарьова, на Харківщині 2/3 голосів контролюють голова ОДА Юлія Світлична та мер Харкова Геннадій Кернес.

«Світлична та Кернес сьогодні мають найбільший вплив у регіоні. Голова ОДА має багато реалізованих проектів – побудовані школи, початок будівництва онкодиспансеру та завершення будівництва філармонії. Проводить прийоми на підприємствах та часто спілкується з людьми. До Кернеса вже звикли мешканці міста, його підтримка – певна традиція», – зазначив Андрій Золотарьов.

Польова частина опитування проводилась із 11 до 24 вересня 2018 року. Всього опитано 7998 респондентів.

Статистична похибка вибірки: стандартні відхилення при достовірних 95 відсотках і співвідношенні змінних від 0,1:0,9 до 0,5:0,5 становлять 0,67–1,12 відсотка. Метод отримання інформації: індивідуальне інтерв’ю «віч-на-віч» за місцем проживання респондента.

comments powered by HyperComments