Сьогодні харків‘яни можуть перейняти німецький досвід в плані енергоефективності

Юлія Гуш  |  Вівторок, 23 жовтня 2018, 15:22
В Харкові 23 жовтня проходить Українсько-Німецький форум «Біоенергетика, енергоефективність та агробізнес» (BEA).
Сьогодні харків‘яни можуть перейняти німецький досвід в плані енергоефективності

Захід зібрав більш ніж 300 німецьких представників бізнесу, державної влади, міжнародних інвесторів. Загалом, на заході були делегації з 35 держав світу та 18 послів.

«Зміни в сфері енергоефективності розпочалися якраз знизу, з міст, з громад, – розповіла Тетяна Гавриш, почесний консул Федеративної Республіки Німеччина в Харкові, – адже для місцевої влади найбільш важливо задовольнити запит споживача. Мешканця, який сплачує тарифи, повинен отримати послугу іншої якості. Для місцевої влади сьогодні дуже важливо оптимізувати ресурси та дати високу якість послуги для населення. Тому першими почали запроваджувати енергоменеджмент якраз невеличкі міста і громади».

Вона зазначила, що під час заходу будуть говорити про те, як більш ефективно використовувати енергоресурси, як забезпечити населенню більш високу якість муніципальних послуг, а також обсудять специфіку пошуку співробітників компаній, які здатні забезпечити відповідну якість послуг. За словами Гавриш, на сьогоднішній день професійна освіта в Україні знаходиться в кризовому стані. Вона зазначила, що в Україні зараз намагаються перейняти німецький досвід дульної освіти, суть якої полягає в співробітництві бізнесу і професійної освіти.  

Голова правління Німецько-української промислово-торговельної палати Александер Маркус розповів, що в Німеччині нині існує два рівні професійної освіти. Є теоретична освіта в коледжах, яку забезпечує держава, а є практична освіта, якою опікується бізнес.  

«Це один з факторів успіху Німеччини, – розповів Маркус, – звідки якість «Made in Germany»? Там навіть звичайний робітник три роки отримує освіту. Три роки його «точать» на то, що потрібно забезпечити якість».

Він розповів, що декілька років тому в Німеччині стався так званий «енергетичний розворот», коли відбулася відмова від ядерних технологій та ядерної енергетики. Пріоритет був наданий енергоефективності та відновлювальним джерелам енергії. Це вже дає свої плоди. Деякі підприємства часом стають наскільки енергоефективними, що вони майже безкоштовно діляться надлишком електроенергії.

Нагадаємо, що протягом дня учасники III Українсько-Німецького форуму «Біоенергетика, енергоефективність та агробізнес» візьмуть участь у низці дискусій, круглих столів та воркшопів. Головними питаннями цьогорічного форуму стали: «Державна політика у сфері енергетики: чи йде Україна до Європи?»; «Стратегія сталого розвитку муніципалітетів та відновлення інфраструктури»; «Енергоефективність у медицині»; «Енергоефективність як вектор розвитку аграрного бізнесу», «Лібералізація та нові бізнес-моделі на ринку електроенергії в Україні» тощо.

comments powered by HyperComments