Харківські експерти обговорили проблему булінгу в школах

Четвер, 8 листопада 2018, 16:45
Цькування дітей як з боку їх однолітків, так і вчителів все частіше обговорюється в публічному просторі.
Харківські експерти обговорили проблему булінгу в школах

Як повідомляла «Справжня варта», нещодавно експерти обговорили проблему шкільних поборів та булінгу, жертвами якого стають діти, чиї батьки не можуть здавати гроші на все нові й нові потреби. Зокрема, вони пригадали випадок в одній зі шкіл Харкова, коли шестикласницю вчителька почала ганьбити за те, що її батьки не здали гроші на «солодкий стіл». За словами Юлії Букіної, дитячого та сімейного психолога, проблема шкільного булінгу часто криється в поганому емоційному кліматі, а також недружній та нетолерантній атмосфері в дитячому колективі.

«В такій неблагополучній атмосфері виникає ситуація, коли когось потрібно «потролити», спостити пар, зробити погано, – зазначила вона, – булінг починається завжди з маленьких ситуацій. Це постійні систематичні дії».

За словами психолога, вчасне втручання когось з дорослих може вирішити проблему ще на початковій стадії. Адже в цій ситуації набагато краще провести профілактику булінгу в шкільному колективі, ніж почати діяти в кризовій ситуації. Бо коли проблема набирає обертів, школа може тримати прояви фізичної агресії, бійки чи навіть суїциди серед дітей. Що стосується батьків школярів, то вони також можуть внести свій вклад. Для цього їм необхідно підтримувати контакт з дітьми, а також створювати теплу та підтримуючу атмосферу вдома.

Зокрема, у випадку, коли учасником булінгу є вчитель, Букіна радить звернутися до директора, підготувати свідків, зібрати докази у вигляді відео- та аудіо записів. Словом, не мовчати, адже замовчування тільки поглибить дану проблему. Також психолог не радить поводити себе агресивно, адже це тільки спровокує агресію у відповідь.  

Нагадаємо, що нещодавно в Харкові відбулося обговорення проблеми булінгу та поборів в місцевих школах. Зокрема, там був згаданий досвід Фінляндії, те змогли покінчити зі шкільними поборами.

comments powered by HyperComments