«На цей день ми давно чекали»: харківські євромайданцівці радо зустріли відкриття меморіальної дошки

Юлія Гуш  |  Четвер, 22 листопада 2018, 15:16
Нещодавно в приміщенні харківської ОДА відбулося відкриття меморіальної дошки, присвяченої захисникам українського Харкова.
«На цей день ми давно чекали»: харківські євромайданцівці радо зустріли відкриття меморіальної дошки

Під час урочистої церемонії відкриття були присутні учасники та активісти харківського Майдану, волонтери та військові. За їх словами, ця довгоочікувана подія відбулася за ініціативи громадськості міста.  

«На відкриття дошки ми чекали давно, – розповів Сурен Кочарян, співкоординатор харківського Майдану, – бо встановити її планували ще минулого року. Ця дошка дуже важлива для згадки подій 2014 року, коли Харків мав би стати однією з перших цілей Московії, Путіна і Кремля. Саме цим подіям і присвячена ця дошка».

Співкоординатор харківського Майдану Володимир Чистилін підкреслив, що така відзнака харківським патріотам є історичною справедливістю. За його словами, вона з’явилася завдяки спільним зусиллям громади. 

«Тепер кожен може прийти та сказати, з тих, то тут був, що «це частина мого життя, частина моїх сил, нервів, крові», – підкреслив Чистилін, – це було дуже важко зробити. Бо це державна установа, режимний об’єкт, було багато юридичних питань. Але там написано “Патріотам, що захистили в 2014 році місто та область від російських загарбників та сепаратистів». 

«Це визнання суспільством значущої ролі активістів, яка пов‘язана з їх власними духовними зусиллями, – підкреслив о. Віктор Маринчак, священик УПЦ КП, – наш харківський Майдан був відомим, у тому числі і в Москві. Як за кількістю невеликий. Тобто, не потужний організаційно чи фізично. Але з дуже великим завзяттям. І саме це завзяття зробило цей Майдан таким сильним та енергійним. І він, так чи інакше, давав нам всім надію. Незважаючи на те, що в нас, здавалось би, дуже багато пасивних людей, дуже багато людей, які, так чи інакше, не зрозуміли Євромайдан та Революцію Гідності».

За його словами, сила та енергія харківського Майдану дала можливість утримати адміністрацію та відвоювати її від сепаратистів. А поява меморіальної дошки – це визнання внеску та заслуг активістів, які в той рік наражали себе на реальну небезпеку.

Нагадаємо, що під час заходу учасники Майдану згадували про тодішні події. Вони говорили про те, які шалені зусилля були прикладені для того, щоб відстояти місто та вберегти його від утворення якоїсь там “ХНР”. Вони також висловили подяку всім, хто не побоявся встати на захист Харкова. 

comments powered by HyperComments