За ідею створення єдиної помісної церкви висловилося 39% харків‘ян – опитування

Четвер, 22 листопада 2018, 16:52
Про це засвідчили результати опитування, яке провели студенти соціологічного факультету ХНУ імені Каразіна спільно з ГО «Харківський інститут соціальних досліджень».
За ідею створення єдиної помісної церкви висловилося 39% харків‘ян – опитування

В його межах 570 мешканців Харкова опитали про їх ставлення до створення єдиної помісної церкви в Україні. В цьому плані думки щодо значимості даної події розділилися навпіл: 44 % вважають її важливою, а 46% – ні. Ще 10% опитаних визначились зі своєю позицією.

Ідею створення єдиної помісної церкви 43% опитаних пов‘язують із «загостренням конфлікту між Росією та Україною». Кожен п‘ятий вважає це перевиборчою кампанією, а кожен сьомий переконаний, що це відновлення історичної справедливості. Щодо, власне, ставлення до даного процесу, то «за» висловилося 39%, а 40% – «проти». Прибічники Київського патріархату були переконані, що створення ЄПЦ об’єднає українське суспільство, а шанувальники Московського патріархату заявляли про посилення напруги в соціумі.

Окремі питання були задані противникам створення ЄПЦ. Так 11% готові брати участь в підписання скарг та петицій, 9% – в акціях протесту. Ще 6% були готові виловлювати своє невдоволення в інший спосіб. За словами Марії Колоколової, доцентки кафедри політичної соціології соціологічного факультету ХНУ імені В. Н. Каразіна, серед них були й ті, які готові вдатися до тих чи інших радикальних дій. Проте їх було небагато – таке бажання висловили 3-4 особи. Разом з тим більшість – 74% – взагалі не збирається що-небудь робити.

«Ми подивилися, що є відмінності саме у сприйнятті питання єдиної помісної церкви залежно від віку, – розповіла Колоколова, – тут варто сказати, що старші люди менше підтримують єдину помісну церкву. І характерно, що молодь менш обізнана з цього питання. Вона не визначилась. Десь третина молодих людей взагалі не знає свого ставлення до цього».

Віруючими себе навали 70% опитаних, а 56% зізнались, що з різною періодичністю відвідують церкву. При чому, майже половина з них – 48 % – не знає, до якого патріархату належить їх церква.

comments powered by HyperComments