За ініціативи Світличної на Харківщини з’явився музей пам’яті жертв Голодомору (ФОТО)

Субота, 24 листопада 2018, 15:51
Музей розташований поруч із Меморіалом жертвам Голодомору на території села Черкаська Лозова Дергачівського району.
За ініціативи Світличної на Харківщини з’явився музей пам’яті жертв Голодомору (ФОТО)

Експозиція музею розповідає про три хвилі голодоморів, що розгорнулися на українських землях: 1921-1923 рр., 1932-1933 рр., та 1946-1947 рр, - зазначив на відкритті музею заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев.

«Створення на Харківщині такого музею – це ідея голови Харківської ОДА Юлії Світличної. Саме за її сприяння та при об’єднані зусиль обласної та місцевої влади ми змогли створити Музей пам’яті жертв Голодомору», - сказав він.

Музей пам’яті жертв Голодомору став першим музеєм в Україні, що створений на території об’єднаної територіальної громади. Розташований заклад поруч із Меморіалом жертвам Голодомору.

«Ця дата – страшна подія в історії України, тому Харківська область серйозно готувалася до вшанування загиблих. Дуже кропітка робота проводилася з підготовки, нашими спеціалістами зібрано більше 60 аутентичних експонатів. Тут ви можете побачити унікальні предмети, документи та світлини тих часів, що були зібрані з усієї Харківщини»,  - зазначив  Анатолій Бабічев.

Під час відкриття експозиції заступник голови ХОДА Михайло Черняк передав до музею другу книгу «Національна книга пам’яті жертв 1932-1933 років в Україні. Харківська область».

Нагадаємо, другу книгу підготували та опублікували в короткі терміни. Як і перше видання, фахівці дали їй високу оцінку. За словами редактора сектору редакції книги «Реабілітовані історією», відділу аналізу інформації та видавництва КП «РІЦ» Ігора Шуйського, Харківська область стала єдиним регіоном, де вийшло друге видання книги до цієї дати. У першому розділі книги вказані імена 34409 жертв Голодомору з 11 районів. У другому - опубліковано документи, а в третьому – ілюстрації. Як зазначив Шуйський, значна частина жертв, які в ті роки загинули від голоду, - це діти. У перспективі автори розраховують підготувати до публікації третю книгу.

До речі, в Харківському художньому музеї триває виставка про Голодомор. Основу експозиції складають сучасні плакати харківських художників, які втілили своє бачення Голодомору 1932-1933 років як страшної трагедії мільйонів українців. 

Нагадаємо також, що харків‘яни можуть прочитати книгу «Людяність у нелюдяний час» про доброчинців, які рятували людей за часів Голодомору. Перше видання книжки «Людяність у нелюдяний час. Доброчинці в часи Голодомору» вийшло у 2013 році. Там були оприлюднені відомості про понад 140 доброчинців. То були вчителі, лікарі, священики, голови сільрад та інші люди, чиї діяння збереглися у народній пам’яті. Отримати безкоштовно книгу можна, звернувшись з листом до Українського інституту національної пам’яті, зазначають на урядовому порталі.

 

comments powered by HyperComments