Опитування показало, що найголовнішою цінністю харків‘ян є свобода

Юлія Гуш  |  Понеділок, 26 листопада 2018, 18:15
Також цінують мешканці Харківської області справедливість та безпеку.
Опитування показало, що найголовнішою цінністю харків‘ян є свобода

Про це засвідчили дані всеукраїнського опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та фірмою «Ukrainian Sociology Service». Було визначено, що найбільш пріоритетною цінністю для мешканців східних областей є свобода – її обрали 86% респондентів. Якщо говорити про Україну в цілому, то 85 % громадян на перше місце ставлять право на життя. На Сході його також вважають пріоритетним – десь 91% згадали про це право.  

«По всіх регіонах України: і в Центрі, і на Півдні, і на Сході, і на Заході свободу найчастіше згадували як найголовнішу цінність, – розповіла Тетяна Печончик, голова правління Центру інформації про права людини, – кожен респондент міг вибирати яку завгодно кількість найважливіших цінностей. Як показало дослідження, 85% такою вважають право на життя…Також для мешканців Сходу найважливішим є справедливість та безпека – 69% опитаних відзначили їх в списку цінностей. А на четвертому та п‘ятому місці рівність та гідність – по 66%».

За її словами, така картина притаманна для України в цілому. Тут перші п‘ять сходинок «ціннісного» рейтингу займає свобода, справедливість, безпека, гідність, рівність. Проте за 2 роки відбулися певні зміни – безпека трохи пустилася в рейтингу, уступивши своє місце справедливості.

За даними дослідження, майже половина мешканців східних регіонів – 43% – висловили свою готовність терпіти матеріальні труднощі заради збереження свої прав. В той же час 23% респондентів готові поступитися правами заради матеріального благополуччя. Разом з тим на Донбасі 74% опитаних не хочуть проміняти власні права та свободи. Це взагалі найбільший показник серед всіх регіонів України. За словами Тетяни Печончик, іншим регіонам не довелося зіткнутися з війною та порушенням прав людини – тому право вибору не стоїть перед їх мешканцями наскільки гостро.

comments powered by HyperComments