Більшість мешканців Харківщини не готові відстоювати свої права – опитування

Вівторок, 27 листопада 2018, 13:30
61% жителів східних областей, які повідомили про порушення своїх прав, навіть не намагались їх відстояти.
Більшість мешканців Харківщини не готові відстоювати свої права – опитування

Таку ситуацію засвідчили дані всеукраїнського опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та фірмою «Ukrainian Sociology Service». В його межах мешканцям різних регіонів країни задавали питання, що стосуються їх ставлення до дискримінації, злочинів та захисту прав.

«61% жителів Сходу, які повідомили про порушення своїх прав, навіть не намагались їх відстояти, – розповів Володимир Яворський, експерт Центру інформації про права людини, – це, очевидно, криза. Тут є різні мотиви, чому люди не намагаються захищати свої права. На Сході цей відсоток досить високий. Для демократичної країни він досить великий. Люди або не знають механізму захисту своїх прав, або не вірять в них, або не очікують на якійсь результат. Якщо спитати причини, то значна кількість людей називає захист прав втратою свого часу. Або вони не мають грошей чи не знають як це робити».

Але коли мова заходить про захист прав, то 21% вважає доцільним звернутися до ЗМІ, 16% – до суду, тоді як до поліції, прокуратури чи Президента воліє звертатися 11 % опитаних. А майже третина – 28% – вважає, що способів захистити свої права взагалі не існує. .

Як показало опитування, більшість мешканців східних регіонів не сприймає колективну відповідальність та неправові методи. Наприклад, для 56% опитаних харків‘ян проти таких злочинів, як то напад на ромську громаду у червні 2018 року. Але що стосується застосування тортур, то тут ситуація складніша.

«У листопаді 2016 року 41% говорив, що цього не можна робити, – розповів Сергій Шаповалов, аналітик Фонду «Демократичні ініціативи», – а в 2018 ситуація навіть трохи прогрішилась. Адже зараз 36% засуджують це. З міркування того, як це розглядається законом. Також близько 40% вважають, що не можна допускати застосування тортур через те, що це суперечить принципам гуманізму. І це близько 15% вважають можливим виправдання щодо застосування тортур до ворогів»

Також під час опитування  респондентам задали питання щодо того, як вони ставляться до можливих злочинів з боку українських військових.

«Тут ситуація така: наразі близько 20%  вважають, що «війна є війна, там все може бути». Тобто, в деяких ситуаціях можна ставитися поблажливо, списуючи це на особливі обставини, – зазначив Шаповалов, – що до деяких речей потрібно ставитися не зі всією жорсткістю закону. 44 % людей говорять, що такі діяння засуджують. Ми бачимо, що є високий рівень готовності людей ставитися толерантно до злочинів».

Що стосується питання дискримінації, то, за словами опитаних, вона частіше всього стосується віку (36%), сексуальної орієнтації (34%), інвалідності (32%), а також політичних поглядів (32%). Разом з тим 56% респондентів заявили, що особисто ніколи не стикалися з дискримінацією.

Найбільш толерантні мешканці Сходу до вимушених переселенців, безробітних, безхатченків, а також до осіб з непопулярними політичними поглядами. Разом з тим 68% допускають дискримінацію та обмеження прав наркозалежних, 56 % – колишніх засуджених, ромів – 50 %, представників ЛГБТ-спільноти – 49 %.

comments powered by HyperComments