Голова ХОДА Світлична та посол Албанії Курета обговорили перспективні напрямки співробітництва

Четвер, 13 грудня 2018, 13:04
Зокрема, голова ХОДА та Посол Албанії в Україні домовилися вирішувати питання відкриття прямого авіасполучення між Харковом та Тираною.
Голова ХОДА Світлична та посол Албанії Курета обговорили перспективні напрямки співробітництва

На початку зустрічі голова ХОДА Юлія Світлична відзначила, що Харківщина тісно співпрацює з Албанією вже не перший рік, і це вже дає результати – як у економічній, так і в соціальній сферах.

«З початку цього року експортне постачання зросло в 4 рази. Ми реалізували низку соціальних проектів. Ті надзвичайні враження, які талановиті діти Харківщини привезли з Албанії, нас надихають продовжувати співпрацю в цьому напрямку», - сказала Юлія Світлична.

Вона подякувала Надзвичайному та Повноважному Послу Албанської Республіки в Україні за підтримку в реалізації соціального проекту, в рамках якого 14 дітей з Харківщини (переможці предметних олімпіад, конкурсів МАН та інших інтелектуальних змагань) безкоштовно відпочили на березі моря в Дурресі.

«Звичайно, плануємо продовжувати відносини та розвивати бізнес-активність, - сказала Юлія Світлична. - Бачимо наше співробітництво у сфері ІТ, сільського господарства, а також машинобудування. Звичайно, не можемо обходити сферу освіти та науки».

Пані посол, у свою чергу, подякувала Юлії Світличній за підтримку, надану в організації проведення в Харкові святкування річниці незалежності Албанії та 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною та Республікою Албанія. Шпреса Курета відзначила, що останній раз відвідувала Харків під час міжнародного економічного форуму у вересні.

«Це був мій третій візит на форум. Цього разу я прибула з командою людей, які представляють бізнес Албанії. І це тільки підтверджує, що наші відносини просуваються у вірному напрямку, - сказала Надзвичайний та Повноважний Посол Албанської Республіки в Україні. – Я бачу, що є наміри до поглиблення співпраці. Ще одна команда представників албанського бізнесу прибуває в Україну з конкретними намірами про співпрацю. І все це завдяки надзвичайно великій роботі, яка була проведена».

Говорячи про перспективні напрямки співпраці, Шпреса Курета запевнила, що готова й надалі брати участь у реалізації спільних соціальних проектів. Вона наголосила на необхідності розвивати міжрегіональні відносини та розширювати співпрацю у сфері освіти. Зокрема, пані посол запропонувала відкрити центр вивчення албанської мови в одному з вишів Харкова.

«Хотіла б також звернути увагу на те, що ми стаємо ближчими й у туристичній галузі. Для українців Албанія стала одним з популярних туристичних напрямів. З Києва є прямі рейси до Тирани. Було б важливо та дуже добре відкрити прямий рейс до Албанії з Харкова. Це б дало поштовх не тільки у сфері туризму, але й в освіті та бізнесовій галузі. Я знаю, що над цим планом зараз працюють та хотіла б попросити вашої допомоги», - звернулася до голови ХОДА пані посол.

Юлія Світлична запевнила, що в питанні впровадження прямого авіасполучення між Харковом та Тираною, так само як і у відкритті центру вивчення албанської мови в Харкові, з боку ХОДА буде надана вся необхідна підтримка.

Підсумовуючи зустріч, керівник області відзначила, що в її ході були досягнуті домовленості про подальшу співпрацю за низкою напрямків.

«Ми домовилися, що продовжуватимемо співпрацю в науці, освіті, запроваджуватимемо соціальні проекти, щоб мотивувати наукову молодь, а також запроваджуватимемо реабілітаційні програми для медичних потреб, - сказала Юлія Світлична. - Будемо працювати над відкриттям прямого авіасполучення між Харковом та Тираною. Зі свого боку ми надамо всіляку підтримку для того, щоб розвивати бізнес-активність, щоб якомога більше людей вкладали кошти в Харківську область, тим самим розвиваючи виробництво. А від цього залежить і соціальний розвиток нашого регіону».

Нагадаємо, 23 листопада голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична, перебуваючи в Римі, зустрілася з мером Італійської столиці Вірджинією Раджі. У ході зустрічі Юлія Світлична та Вірджинія Раджі обговорила перспективи розвитку міжрегіонального співробітництва, повідомляє прес-служба ХОДА.

Також очільник Харківщини та мер Риму розглянули можливості співробітництва в економічній та освітній сферах, сільському господарстві, сферах культури й туризму.

Надзвичайний і Повноважний Посол Італійської Республіки в Україні Давіде Ла Чечіліа вперше відвідав Харківщину у лютому цього року, проте під час зустрічі з керівником області Юлією Світличною відзначив, що добре знає про потенціал регіону. Юлія Світлична презентувала пану послу потенціал регіону, наголосивши на розгалуженій промисловості, експортному потенціалі та можливостях вищої школи області. Вона також відзначила, що активізації відносин між Харківщиною та Італією сприятиме відкриття прямих авіарейсів з Харкова до італійського Ріміні, яке заплановано цього року.

comments powered by HyperComments