Суд спростував інформацію про звільнення з під варти поліцейських, що знущались з людей у метро

Неділя, 23 грудня 2018, 12:01
Офіційна позиція суду оприлюднена на сайті «Судова влада України» «Харківський апеляційний суд».
Суд спростував інформацію про звільнення з під варти поліцейських, що знущались з людей у метро

«Колегіями суддів Харківського апеляційного суду відбувався  розгляд апеляцій захисників у відношенні трьох з  п’яти працівників сектору патрульної поліції, за підозрою у перевищенні службових повноважень у липні цього року, під час несення служби на станції метрополітену «Південний вокзал» та за фактом насильства.

Апеляції подані на ухвали слідчих суддів Червонозаводського районного суду міста Харкова щодо продовження строку дії запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Слідчими суддями районного суду  були задоволені клопотання органу досудового розслідування та продовжено строк дії запобіжного заходу кожному з підозрюваних до 19 січня 2019 року.

Саме з безпосереднім застосуванням насильства за ч.2 ст.365 Кримінального кодексу України підозрюється один з цих поліціантів.

Апеляційну скаргу захисника цього підозрюваного колегія суддів залишила без задоволення, а продовжений йому запобіжний захід – тримання під вартою – без змін.

У відношенні ще двох з п’яти поліціантів, які теж знаходилися в цьому приміщенні станції метрополітену, колегія суддів ухвали слідчого судді скасувала частково,- лише в частині не визначення розміру застави та постановила в цій частині нову ухвалу, продовживши цим підозрюваним дію запобіжного заходу – тримання під вартою до 19 січня 2019 року включно. Суд визначив заставу  в розмірі 80 прожиткових мінімумів, що становить 140 тис 960 грн.

Розглядаючи матеріали про продовження дії запобіжного заходу, з урахуванням особливостей пред’явлених кожному окремо з фігурантів підозри, з урахуванням даних осіб-учасників подій, міцності соціальних зв’язків кожного. Судова колегія зазначила, що при винесенні оскаржуваних ухвал слідчими суддями не було враховано практику Європейського суду з прав людини з приводу обов’язкового розгляду питання щодо можливості застосування альтернативних запобіжних заходів підозрюваним при розгляді питання про продовження строку тримання під вартою.  Та одна зі статей підозри, стаття 368 Кримінального кодексу України, передбачає обов’язковість альтернативи застави.

Всі повни тексти ухвал знаходяться в Єдиному державному реєстрі судових рішень, знайти їх можна за єдиним унікальним номером справи.

З мотивами прийнятих рішень судовою колегію, є можливість ознайомитись.

Звертаємо увагу на те, що під час перегляду ухвал слідчих суддів колегія суддів Харківського апеляційного суду у відношенні одного з п’яти поліцейських залишила продовжену районним судом дію запобіжного заходу у виді тримання під вартою без змін. У відношенні ще двох з п’яти підозрюваних поліціантів колегія суддів залишила без змін продовження дії запобіжного заходу у виді тримання під вартою,  скасувала цю ухвалу  лише частково, в частині не визначення розміру застави та постановила в цій частині нову ухвалу, визначивши заставу  в розмірі 80 прожиткових мінімумів, що становить 140 тис 960 грн., кожному з цих двох підозрюваних.

comments powered by HyperComments