Світлична приєдналася до учасників та гостей Вертеп-фесту (ФОТО)

Субота, 12 січня 2019, 15:53
ІІІ Всеукраїнський фестиваль вертепів «Вертеп-фест-2019» проходить у Харкові 12 та 13 січня.
Світлична приєдналася до учасників та гостей Вертеп-фесту (ФОТО)

«Вже традиційний фестиваль, започаткований на Харківщині три роки тому, розширює свої кордони. Сьогодні шість країн світу об’єдналися для того, щоб разом заспівати найвідомішу українську колядку «Нова радість стала», - розповіла голова ХОДА Юлія Світлична. - На два дні Харків поринає в атмосферу чарівності. Майже 1500 учасників, 100 колективів з усіх регіонів України на більш ніж 60 локаціях подарують харків’янам гарні пісні, надихнуть традиціями та порадують гарними побажаннями на 2019 рік. Серце України в ці дні б’ється саме тут, на Харківщині. І я впевнена, що воно достатньо велике, щоб добром, радістю і єдністю поділитися з усіма українцями».

Голова ХОДА зазначила, що в цьому році у рамках фестивалю вперше пройдуть етновечорниці, які дають можливість колективам з різних регіонів обмінюватися традиціями. На них також запрошені представники етнічних спільнот Харкова. Крім того, вперше для фестивалю було розроблено електронний додаток - путівник по локаціях заходу.

«Проведення Вертеп-фесту потрібно продовжувати і надалі. Традиції – це те, що об’єднує всіх українців. А сьогодні нам необхідно об’єднуватися заради розвитку нашої країни», - наголосила Юлія Світлична.

12 січня у рамках Вертеп-фесту відбувся виступ колективів фестивалю «Святовид» на локації біля ХНАТОБу ім. М Лисенка. О 13:30 вулицею Сумською пройшов Парад вертепів. Учасники фестивалю і всі охочі харків’яни пройшли ходою від майдану Конституції до майдану Свободи.

Після цього на головній площі Харкова відбулася Всеукраїнська акція з одночасного виконання колядки «Нова радість стала». До неї цього року долучилися понад 30 міст і сіл України. Одночасно «Нова радість» зазвучала у містах Великої Британії, Австрії, Німеччині, Нідерландах та Польщі.

«Це історичний момент, тому що вперше Харків, саме східна Україна, об’єднала українців усього світу єдиним співом», - зазначила організатор акції «Нова радість стала» Ірина Голубєва.

13 січня у рамках фестивалю відбудуться виступи вертепних колективів на центральній сцені парку ім. Горького, на арт-заводі Механіка та на різних локаціях по місту Харкову. Також учасники дійства завітають до лікарень, військового шпиталю, дитячих будинків та інших соціальних установ.  

Нагадаємо, за словами організаторів, з кожним роком фестиваль набуває все більше популярності: учасників стає більше, а його географія поступово розширюється.   “Для нас цього року майже вдвічі більше приїде людей, ніж минулого, — розповіла головна координаторка фестивалю Олена Рофе-Бекетова, — на мій погляд, це один з показників. Що до Харкова їдуть з відусюди. Ми бачимо, що міста Східної України беруть приклад з Харкова і також проводять фестивалі. Наприклад, 6 січня в Лисичанську відбувся фестиваль вертепів... Я вважаю, це дуже важливо, що по інших містах також проводяться такі фестивалі”.  

comments powered by HyperComments