Харків може пишатися одним з кращих філармонійних комплексів в країні – Світлична

Четвер, 14 лютого 2019, 16:05
Перший концерт у відновленій великій залі Харківської філармонії відвідали Президент України та голова ХОДА.
Харків може пишатися одним з кращих філармонійних комплексів в країні – Світлична

На сьогоднішній день всі ремонтні роботи в новій залі Харківської філармонії вже прийшли до свого логічного завершення. За словами Петра Порошенка, вони були завершені за рекордні терміни. Він також пригадав органну залу, яка була відкрита в 2016 році. За цей час там поставили півтисячі органних концертів. За словами Президента, Харківський органний зал характеризуютя як найкращий. Зокрема, він підкреслив, що жодним чином не підтримує позицію «Коли говорять гармати, музи мовчать». На переконання Порошенка, мистецтво допомагає боронити країну.

Голова ХОДА Юлія Світлична в свою чергу зазначила, що умови в Харківській філармонії довго залишалися жахливими, всупереч її історії та традиціям. І її вдалося відновити. Нині Харків може пишатися одним з кращих та найбільш сучасних філармонійних комплексів в країні. Зараз там є три функціональні зали. Велика може вмістити  777 гостей, там є камерна та органна. Комплекс може вмістити близько 1500 глядачів.

Велику залу філармонії була збудували наприкінці ХІХ століття. Тоді він був аналогом знаменитої зали палацу Тюїльрі в Парижі. Вона відрізняється унікальною акустикою, яка в результаті проведення  реконструкції була тільки підсилена. Сцена була обладнана мушлею, так що звук не йде у лаштунки та не поглинається завісою.

Директор та головний диригент Харківської обласної філармонії Юрій Янко відзначив фантастичну акустику оновленої зали. Ідея встановити звукову мушлю була чудовою – тепер ноти ідуть до зали. Сцену великої зали філармонії відзначається трирівневою оркестровою ямою, що зручно для проведення спектаклів, оперних та балетних виступів. Спеціалісти, які займалися реконструкцією, намагалися зберегти автентичний вигляд. Також пріоритетом стала доступність приміщення для людей з інвалідністю.

Перший концерт розпочався з  увертюри до опери «Тарас Бульба» Миколи Лисенка. Свого часу світова прем’єра відбулася саме тут.

Нагадаємо, що сьогодні Петро Порошенко відвідав Харківську область з робочим візитом. Зокрема, він разом з Юлією Світличною відвідав АТ «Турбоатом», де тоді пройшли урочистості до ювілею підприємства.

comments powered by HyperComments