Світлична зустрілася з колективом Харківського медико-генетичного центру

Субота, 16 березня 2019, 09:35
Губернатор Харківської області 15 березня відвідала медичний заклад, де ознайомилася з роботою центру та поспілкувалась з його співробітниками.
Світлична зустрілася з колективом Харківського медико-генетичного центру

«Міжобласний медико-генетичний центр рідкісних захворювань робить дуже велику роботу. Сюди звертаються й мами, які виношують дітей, і батьки тих дітей, у яких є генетичні розлади. І фахівці центру роблять все для того, щоб попередити та зменшити ризики таких захворювань», - зазначила керівник області.

Юлія Світлична підкреслила, що для ефективної роботи центру важлива не тільки кваліфікація фахівців, але й забезпеченість сучасним обладнанням.

«Ми велику увагу приділяємо розвитку медицини в Харківській області. Цього року тільки 73 об'єкти медицини знаходяться під реконструкцією та ремонтами, але, безумовно, другою важливою складовою є закупівля обладнання. З медико-генетичним центром ми тісно працюємо не перший рік, і цього року також докладемо всіх зусиль, щоб оновити його обладнання», - сказала голова ХОДА.

Генеральний директор Харківського міжобласного спеціалізованого медико-генетичного центру рідкісних (орфанних) захворювань Олена Гречаніна повідомила, що щорічно центр приймає від 34 до 40 тисяч пацієнтів, і кожен рік фахівці знаходять від 350 до 500 нових рідкісних захворювань.

«Генетика зараз розвивається дуже швидко. Багато нових тенденцій. І опинитися на висоті цієї новизни дуже важливо, - сказала Олена Гречаніна. - Унікальний стан нашого Слобожанського краю в тому, що в такій складній проблемі, як рідкісні хвороби, об'єднані зусилля всіх: влади, суспільства, пацієнтів і лікарів. Ви бачите реальне об'єднання зусиль влади і фахівців заради дітей. Звідси й результати. Підтримка Юлії Олександрівни зараз найбільш відчутна, тому що до нас їдуть люди звідусіль, і ми хотіли б, щоб Харків звучав. Я дуже вдячна долі, я дуже вдячна Юлії Олександрівні за те, що вона з нами в цю надзвичайно важливу хвилину».

Під час зустрічі з колективом центру голова ХОДА передала Олені Гречаніній державну нагороду - орден княгині Ольги ІІ ступеня.

«Мені дуже приємно усвідомлювати те, що саме в Харкові є такий центр, який не просто надає допомогу жителям 5 областей, але приймає кожного жителя України, який до вас звертається. До вас їдуть з-за кордону. Вас обирають серед європейських центрів і клінік. Вам довіряють. Довіру дуже складно завоювати. Значить, до цього було пройдено дуже багато. Ми пишаємося тим, що у нас є такі фахівці», - сказала голова ХОДА.

Нагадаємо, губернатор Харківської області 12 березня відвідала Харківську обласну клінічну лікарню, де поспілкувалась з колективом та ознайомилася з результатами ремонтних робіт. також під час візиту вона а передала державну нагороду завідувачу відділення регіонального перинатального центру лікарні Роману Сафонову (він отримав звання «Заслужений лікар України»). Також керівник області вручила співробітникам обласної лікарні відзнаки ХОДА.

Нагадаємо, розвитку сфери охорони здоров'я на Харківщині надається пріоритет. Вона розповіла, що зараз близько 30 районних, обласних та міських лікарень охоплені частковими або капітальними ремонтами. В області робиться зараз все для того, щоб медична ланка була комфортною та доступною для громадян. Реалізується програма з розвитку сільської медицини. В поточному році заплановане будівництво 30 нових сільських амбулаторій.

Як підкреслила голова ХОДА, медицина має бути доступною для всіх громадян. З поточного року на Харківщині буде взятий пріоритет на розбудову соціально-гуманітарної сфери. Будуть і далі проходити ремонтні роботи у лікарнях, дитячих садочках.

comments powered by HyperComments