В день виборів харківська поліція вирішила активізуватися – ОПОРА

Юлія Гуш  |  Понеділок, 22 квітня 2019, 15:30
Це при тому, що до цього правоохоронці здебільш закривали справи щодо виявлених порушень.
В день виборів харківська поліція вирішила активізуватися – ОПОРА

Про це повідомив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Харківській області Юрій Чумак. Зокрема, він відмітив значну активність співробітників поліції наприкінці виборчого процесу. За словами омбудсмена, це сильно відрізняється від тієї ситуації, яка спостерігалася протягом всього виборчого процесу. Протягом першої декади квітня поліція хоча фіксувала правопорушення, проте більшу частину з них закривала. На думку представників ОПОРИ, такі рішення є безпідставними, адже були наявні ознаки адміністративних правопорушень. І взагалі, по Харківській області напередодні виборів 31 березня було складено всього три адміністративні протоколи, за якими було винесене тільки одне судове рішення.  

«Напередодні повторного голосування поліція достатньо активізувалася, – розповів Чумак, – і протоколи вони складали, і реакція на повідомлення була більш оперативною. Мене здивувало, коли ОПОРА знайшла в день виборів агітацію за одного з кандидатів, приїхала не тільки патрульна поліція, а й слідчо-оперативна група. Хоча це є адміністративним правопорушенням і шукати щось кримінальне, як на мене, це як шукати чорну кішку в темній кімнаті. Тим паче, що її там нема. Я не знаю, чи були надані додаткові стимули працівникам правоохоронних органів, але явно є активізація».  

Також певні нарікання викликала доступність виборчих дільниць для різного роду маломобільних груп населення. З цього приводу від харківської міськради була отримана відповідь на запит щодо наявних в місті 611 дільниць. Як виявилось, 43 з них були обладнані всім необхідним. Ще 329 містили певні елементи доступності. Чи то був пандус, чи кнопка виклику – не уточнювалось. Всі інші 239 не були обладнані належним чином.   

Нагадаємо, що сьогодні експерти Громадянської мережі ОПОРА оприлюднили результати своїх спостережень за другим туром президентських виборів. За їх словами, серйозних порушень виявлено не було, та і сама їх кількість знизилась у порівнянні з першим туром.

comments powered by HyperComments