Гройсман та Світлична ознайомились з харківським інститутом протезування

Четвер, 11 липня 2019, 10:47
Володимир Гройсман та Юлія Світлична здійснили візит до НДІ протезування в Харкові.
Гройсман та Світлична ознайомились з харківським інститутом протезування

Кожного року там надається допомога близько 2100 людей з інвалідністю. Серед них є немало учасників АТО й ООС. В межах свого робочого візиту до Харківської області  Прем’єр-міністр та голова ХОДА ознайомились з роботою Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності. Він є єдиною українською установою, де надаються різноманітні послуги людям з інвалідністю.

За словами Володимира Гройсмана, зараз актуально питання щодо забезпечення громадян засобами протезування. В країні ж серйозна наукова база, проте було відсутнє необхідне обладнання для забезпечення найкращими виробами. Він зазначив, що 2018 року було виділено 60 млн, а 2019 року – ще 70 млн на закупівлю обладнання. Потреби людей з інвалідністю мають бути задоволені.

Голова ХОДА Юлія Світлична розповіла, що в питанні підтримки УкрНДІпротезування між обласною владою та Урядом є повне порозуміння та співпраця. За її словами, особлива увага в області приділяється розвитку гуманітарної сфери – освіти, науки та медицини. Вона зазначила, що це конгломерат, що має змогу перетворювати світ. В УкрНДІпротезування  відбувається поєднання науки з медициною, як має високу ефективність.

Як зазначила Світлична, Харківська область – це головний центр, де надається кваліфікована допомога, проводиться реабілітація ветеранів АТО та ООС. На Харківщині робиться все для підтримки інституту, залучаються до співпраці спеціалісти з Ізраїлю, які відрізняються унікальним досвідом роботи саме з пацієнтами зі складними ампутаціями. Також підтримується постійний зв‘язок з установою.

На сьогоднішній день у клініці НДІ проводиться протезування та реабілітація 115 пацієнтів. Протягом останніх п‘яти років там було виконано близько 60 наукових досліджень, розроблено понад 30 гармонізованих з європейськими стандартів та близько 70 нових конструкцій протезно-ортопедичних виробів та комплектувальних.

Науковцями було розроблено 30 нових реабілітаційних методик, які мають на меті відновлювати рухові функції. До них також відносяться  комплексні реабілітаційні програми для учасників АТО та ООС, які мають патології опорно-рухового апарату внаслідок вогнепальних поранень. Також там вперше в країні було сконструювано спеціальний тренажер, який дає можливість частково відновити рух дітей з ДЦП (по типу Wolker). Спеціалісти готують фахівців з інших підприємств, протягом останніх п‘яти років тут навчалось 400 фахівців.

Нагадаємо, що вчора відбулася Координаційна рада з питань впровадження реформи у сфері освіти. Захід пройшов під керівництвом Володимира Гройсмана. Під час заходу Світлична відзвітувала про досягнуті результати в освітній сфері. Вона розповіла, що в області за останні роки було відкрито 66 дитсадків, 29 ІРЦ, 24 ресурсні кімнати та 25 медіатек.

comments powered by HyperComments