Побиття оператора в Харкові: Колеги вимагають справедливого розслідування

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 12 липня 2019, 15:30
7 червня на території ринку «Барабашово» під час конфлікту був жорстоко побитий оператор «Вістей» Вадим Макарюк.
Побиття оператора в Харкові: Колеги вимагають справедливого розслідування

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко розповів, що стан Вадима і на сьогоднішній день залишає бажати кращого. Зараз він не може підняти праву руку, йому важко розмовляти. Повне відновлення та повернення в професію все ще залишається під питанням.

Колега постраждалого Ганна Черненко в свою чергу розповіла, що Макарюк найбільшим часом має поговорити зі слідчими та дасть покази. Він сказав, що готовий розпізнати нападників. Зараз він на реабілітації, інші колеги чекають повернення Вадима. Проте як зазначила Черненко, до цього лікарі не давали жодних гаранті щодо його подальшого одужання.   

«Лікар вийшов і на наше запитання «Який прогноз?» просто сказав «Хоча б він дожив до ранку, – згадувала вона,– ми вірили, що він доживе. Я одразу запитала «Що далі?». На той момент він сказав, що ніякого «далі» поки що немає. «Чи буде він функціонувати, чи просто повернеться до роботи, чи просто буде повноцінною людиною – цього сказати не можу». І так тривало кілька днів».

Зокрема, очільник Національної поліції в Харківській області повідомив, що в розшук був об’явлений четвертий чоловік, який брав участь в тому нападі. Проте Ганна розповідала, що нападників було десятеро. Тому ще шість осіб жодної відповідальності за свої дії поки що не несуть.

Томіленко  наголосив, що на цей напад звернула увагу Європейська федерація журналістів. Це означає, що українська влада зобов’язується звітувати про хід розслідування даної справи. Також він зазначив, що спілка журналістів вимагає незалежного розслідування нападу, а також справедливого покарання  всіх винних незалежно від їх політичних поглядів.

Разом з тим це далеко не єдиний напад на представника ЗМІ за поточний рік. Про це свідчить «Індекс фізичної безпеки журналістів - 2019», який проводився з січня по червень. Згідно оприлюдненим даним, за цей період часу було зафіксовано 36 інцидентів, пов‘язаних із застосуванням фізичної агресії до журналістів. З них найбільш кричущим стало убивство Вадима Комарова у Черкасах. Більше всього нападів було зафіксовано в Київській та Одеській областях.

Нагадаємо, 7 червня близько 19:20 відбувся конфлікт на території торговельного центру «Барабашово». Група невідомих у кількості 50 осіб зайшли на територію ринку для з’ясування спору майнового характеру. Тоді групою осіб був жорстоко побитий оператор  Макарюк.

comments powered by HyperComments