Українські та польські підлітки знайомляться з культурою обох країн

Юлія Гуш  |  Середа, 7 серпня 2019, 16:59
В Харкові зараз реалізується спільний українсько-польський проект «Історія майбутнього», в межах якого підлітки з обох країн змогли побувати в гостях в один одного.
Українські та польські підлітки знайомляться з культурою обох країн

З 2016 року в межах проекту «Історія майбутнього» українські школярі відвідували Польщу. Познайомитися з сусідньою країною змогли близько 1000 дітей. І порівняно недавно було прийняте рішення змінити локацію – зараз проект реалізується на території Харківської області.

«Це проект, де дівчата та хлопці знайомляться один з одним, знайомляться з історією, культурою, традиціями двох країн, – розповіла координаторка проекту Анжеліка Ібрагімова, – бо в одному кемпі, під одним дахом проживають діти із Польщі та з України. Ми з минулого року проводили таку роботу. Ми дуже хотіли привезти сюди дітей із Польщі на такий європейський кемп. Але їх батьки дуже сильно переживали. Вони боялися, що поруч знаходиться зона конфлікту. Ми виходили вночі на Cумську, робили пряму трансляцію для польських представників, показували, що все тихо та спокійно, що можна щось зробити.

В проекті беруть участь підлітки віком від 15 до 17 років. До нього мали нагоду приєднатися не тільки харків‘яни, а й мешканці інших областей України. Що стосується польської сторони, то Харків відвідали мешканці маленьких містечок. Як зазначив координатор проекту Адам Мілевський, перший тиждень в Харкові був для них сповнений різного роду сюрпризами та несподіванками. Зокрема, значне місце в проекті займає знайомство з історією обох країн. Діти вже відвідали меморіал, де були поховані польські офіцери, розстріляні ще совєтською владою. Там вони віддали шану полеглим.

Нагадаємо, що на Харківщині продовжують діяти літні реабілітаційні програми, направлені на допомогу дітям, які постраждали внаслідок війни. В межах одного з таких проектів підлітки мали нагоду відвідати Литву. Ця подорож їм сподобалась, особливо вони згадували теплоту та відкритість литовців. 

 

comments powered by HyperComments