Проведення ХарківПрайду є можливим – поліція

П'ятниця, 6 вересня 2019, 12:11
5 вересня відбулася погоджувальна рада при Харківській міській раді щодо одночасного проведення кількох мирних зібрань у Харкові 15 вересня цього року.
Проведення ХарківПрайду є можливим – поліція

На думку представництва міської ради, одночасне проведення декількох заходів із різним ідеологічним вектором (серед інших заявників – організації, які представляють ідеологію, що не визнає рівності громадянських прав ЛГБТ+) створює загрозу масовому порядку. Як передає PR-аґенція "Bagels & Letters", свою позицію ініціатори Маршу ХарківПрайд виклали на сторінці організації в Facebook.

Харківське жіноче об'єднання «Сфера» подало свою заявку щодо проведення правозахисного Маршу ХарківПрайд ще 22 серпня, отже, підкреслюють організатори, їхній захід був зареєстрований першим. Також потрібно зазначити, що із п’яти представлених організацій три невідомі як своїми ініціаторами. Також вони не є групами, чия діяльність активно представлена в міському просторі.

Жодна з організацій, що були присутні на зустрічі, не погодилася відмінити свою подію, через що погоджувальна рада прийняла рішення передати справу до суду. Так само міськрадою буде підготовлений позов щодо обмеження ХарківПрайду, незважаючи на те, що організатори погодилися на компроміс щодо поміркованої зміни маршруту правозахисної ходи.

Ініціатори Маршу ХарківПрайд висловлюють вдячність Національній поліції і особисто начальникові Управління превентивної діяльності ГУ Нацполіції в Харківській області Сергію Бірбасову, котрий кілька разів підкреслив, що Україна впевнено обрала шлях до європейських цінностей та прав людини, і реальних підстав для заборони ХарківПрайду не існує, поліція готова забезпечувати правопорядок. Між тим, він закликав сторони до пошуку компромісного маршруту –  зокрема тому, що в саду Шевченка, повз який має йти хода ХарківПрайду  та його опонентів, в неділю гуляє багато дітей. Їх, на думку Бірбасова, їх може налякати велика кількість поліцейських.

Організатори Маршу були вкрай здивовані заявою директора Департамента взаємодії з правоохоронними органами і громадянського захисту Валентина Топчія про дзвінок з Одеської мерії та рекомендації відмовити у проведенні Прайду. Не зайвим є нагадування, що міська рада має приймати рішення в правовому полі, а не в полі корпоративних порад, а також про те, що лише суд може заборонити проведення мирного зібрання.

«Також занепокоєність викликає висловлювання директора Департаменту інфраструктури Сергія Дульфана, що, начебто, він проти будь-яких масових заходів у форматі ходи в центрі міста», — вважає співорганізаторка ХарківПрайду Анна Шаригіна.

Ініціатори правозахисного Маршу підкреслюють: зараз до Харкова прикута увага країн Європи й Америки. Листи на підтримку ХарківПрайду на адресу харківського міського голови вже написали посольства й консульства США, Данії, Німеччини, Нідерландів, Великої Британії, Канади та Швеції, а також представництва таких високоповажних міжнародних організацій, як ООН, Amnesty International, Freedom House та NDI.

Організатори ХарківПрайду заявляють, що вони готові «прислухатися до думки поліції щодо зміни маршруту, оскільки поважають право на мирні зібрання для всіх, виступають за можливість для опонентів проводити свої акції та готові на розумний компроміс. Разом із тим, вони наполягають на проведенні ХарківПрайду саме в центрі міста, як це прийнято в історії світових Прайдів і як це прийнято серед усіх інших правозахисних подій у нашому європейському місті». А також «з великою повагою ставляться до нашого міста, яке має найбільшу кількість нагород Ради Європи, і хочуть мирно й цивілізовано боротися за його відкритість і безпечність для всіх людей».

Ініціатори Маршу закликають усіх зберігати ненасильницький характер акції. Вони беруть відповідальність за абсолютно мирний і ненасильницький характер дій зі свого боку та просять про таку саму відповідальність усіх організаторів, учасників та учасниць інших акцій.

Нагадаємо, що в ООН закликали харківського мера поважати права людини. В організації підкреслили, що підтримують ХарківПрайд та закликали владу міста поставити права людини на перше місце.

comments powered by HyperComments