«Говорить Харків!»: Світлична креативно привітала працівників радіо, телебачення та зв'язку з професійним святом

Субота, 16 листопада 2019, 14:07
16 листопада 1924 року в Харкові вийшла в ефір перша передача українського радіо.
«Говорить Харків!»: Світлична креативно привітала працівників радіо, телебачення та зв'язку з професійним святом

Як нагадала на своїй сторінці у соцмережі Facebook екс-губернатор Харківщини Юлія Світлична, 95 років тому концерт симфонічного квартету в Харківській філармонії став першим радіоефіром в Україні.

«Саме завдяки цій події 16 листопада стало професійним святом для українських радійників, телевізійників і робітників зв’язку. Зараз історична будівля легендарної філармонії відновлена, можливість проводити концерти для жителів та гостей Харкова поновлена, і нарешті можна відчути цей історичний день в тому самому місці. І це - найкраще вітання зі святом для всієї країни», - написала вона.

Довідка. Будівля Харківської обласної філармонії є пам’яткою архітектури. Її збудували в 1829 році. З того моменту вона зазнала низку перебудов. Так, головну перлину будівлі – велику залу – збудували в 1885-му. Сцена з оркестровою ямою з'явилися в залі ще пізніше – в 1891-му. Наприкінці ХІХ сторіччя обладнали велике фойє.

Більшу частину ХХ сторіччя (з 1920 по 1991 рік) в будівлі знаходився Харківський обласний театр опери та балету, а в 1995-му її передали обласній філармонії. На той час велика зала вже була непридатна для експлуатації. Проте реконструкцію розпочали лише за 10 років – у 2006-му. Через брак фінансування роботи йшли повільно та неодноразово призупинялися, поки не зупинилися повністю. Відновити роботи керівництву ХОДА вдалося в 2015 році. Фінансування виділили з державного та обласного бюджетів. І вже 20 серпня 2016-го було відкрито органну залу, після чого продовжилися роботи над другим спусковим комплексом.

Перший концерт у відновленій великій залі обласної філармонії відбувся 14 лютого 2019 року. Перший концерт розпочався з  увертюри до опери «Тарас Бульба» Миколи Лисенка. Свого часу світова прем’єра відбулася саме тут.

comments powered by HyperComments