Шкільний булінг: Харківська поліція встановила всіх учасників побиття дівчинки

П'ятниця, 29 листопада 2019, 18:01
28 листопада в мережі Інтернет з’явилося відео, на якому невідомі знущаються та б’ють дівчину в Харкові. Вже 29-го співробітниками Ювенальної Поліції були встановлені всі учасники події.
Шкільний булінг: Харківська поліція встановила всіх учасників побиття дівчинки

Про це повідомив декан факультету кіберполіції ХНУВС В'ячеслав Марков.

«Оцінку і кваліфікацію їхніх дій, а також можливому ухиленню від виконання законних обов'язків, пов'язаних з навчанням і вихованням неповнолітніх дітей з боку їхніх батьків або опікунів, дадуть в поліції», - написав він.

29 листопада працівники Шевченківського відділу поліції внесли інформацію з даного приводу до Єдиного обліку. Кримінальне провадження відкрито за ч.2 ст.296 (хуліганство) КК України.

Нагадаємо, 19 січня поточного року в Україні вступив в силу закон про булінг, який передбачає покарання як для самих учасників цькування та їх батьків, так і для вчителів, які залишилися байдужими до даної проблеми.  

Булінг – це систематичні прояви фізичного, психологічного, економічного та соціального насильства серед учасників навчального процесу, а також бездіяльність під час подібних дій. Під це поняття підпадають також агресивні та принизливі дії в інтернет-мережі – так званий “кібербулінг”. Тепер, згідно чинному законодавству, відповідальність за булінг несуть вчителі, діти та їх батьки. Також це стосується керівника навчального закладу, який не повідомив правоохоронним органам про даний факт.  

Зміни до Закону про освіту зобов’язують навчальні заклади протидіяти булінгу. Зокрема, мають проводитися профілактичні заходи задля попередження цього згубного явища, а при наявності факту булінгу повинна бути створена комісія по його розслідуванню. Також адміністрація школи повинна повідомляти про правопорушення до правоохоронних органів.  

Як зазначив декан факультету кіберполіції ХНУВС В’ячеслав Марков, протидіяти булінгу можна навіть зі сторони громадськості в тій же інтернет-мережі. Адже школярі нерідко фільмують факти знущань та викладають їх в широкий доступ. Але разом з тим деякі сервіси, як Youtube та Facebook, дають можливість блокувати проблемний контент після скарг користувачів.  

comments powered by HyperComments