Забутий дерибан «Гомільшанських лісів»: Схеми, які не потрапили в поле зору правоохоронців

Середа, 11 грудня 2019, 12:31
Землі Національного природного парку «Гомільшанські ліси» на Харківщини передавали до рук сторонніх осіб за декількома схемами.
Забутий дерибан «Гомільшанських лісів»: Схеми, які не потрапили в поле зору правоохоронців

Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомляє екологічна група «Печеніги».

Так, найскандальнішим із гомільшанських дерибанів стало захоплення родиною податківців Макаренків луки біля Задонецького. За словами екологів, це нанесло найбільшу шкоду природним комплексам, і, не зважаючи ні на що, не припиняється вже більше десяти років.

«Ця територія є однією з найцінніших в парку – тут у великій кількості зустрічаються рослини, занесені до Червоної книги України - рябчик малий, косарики тонкі й зозульки м'ясочервоні. Знаходячись на початку екологічної стежки «Урочище Хомутки», вона стала своєрідною візиткою парку - тут перед відвідувачем відкривається барвистий килим квіток згаданих рідкісних видів, а також вероніки, жовтецю, герані та іншого різнозілля.
Історія із її захопленням в 2008 році: самовільне будівництво, засипання ділянки ґрунтом, знищення на ній корінної рослинності (зокрема, місцезростання рідкісних видів), засадження її чужорідними видами, скид відпрацьованих вод – чого тут тільки нема.

І він триває і зараз. 2019 рік: висадка на луці декоративних дерев, зачищений очерет з шаром ґрунту, штучне озеро з домашніми качками та гусками, які з’їдають вщент всю трав’яну рослинність з орхідеями включно, вкопування стовпів під навіси для гостей, додаткові труби для скидів відпрацьованої води», - йдеться у повідомлені.

Нагадаємо, в листопаді щодо осіб, які роздавали землі Національний природний парк «Гомільшанські ліси» було відкрите кримінальне провадження.

Нагадаємо також, що харківська екологічна група «Печеніги» ініціювала сбір підписів за звільнення Сергія Приймачука з посади директора Національного природного парку «Святі гори» через професійну непридатність.

 

comments powered by HyperComments