Як готуються до виборів 22 грудня у новостворених ОТГ на Харківщині

Юлія Курочкіна  |  Вівторок, 17 грудня 2019, 14:25
22 грудня в Харківській області обиратимуть голів та депутатів у 4-х об’єднаних територіальних громадах
Як готуються до виборів 22 грудня у новостворених ОТГ на Харківщині

Центральна виборча комісія призначила вибори на 22 грудня 2019 року у 86 територіальних громадах по всій Україні. В останній раз вибори голови та депутатів громади в Харківській області проводилися 30 червня 2019 року, коли в Первомайському районі була створена Олексіївська ОТГ.

Загалом, в грудні перші вибори відбудуться в одній ОТГ Донецької, Житомирської, Луганської та Чернівецької областей, у двох ОТГ Волинської, Київської, Миколаївської та Херсонської областей, у 3 ОТГ Вінницької області, у 4 ОТГ Тернопільської, Харківської та Хмельницької областей, у 5 ОТГ Дніпропетровської, Одеської та Чернігівської областей, у 6 ОТГ Івано-Франківської, Кіровоградської та Полтавської областей, у 8 ОТГ Запорізької та у 9 ОТГ Закарпатської та Рівненської областей.

Чотири новостворені громади Харківщини – це Кіндрашівська, Петропавлівська та Курилівська ОТГ, які знаходяться в одному районі навколо міста Куп’янськ, та Донецька ОТГ, яка відома тим, що в ній розташоване найбільше в Україні підприємство з видобутку газу – «Шебелинкагазвидобування».

Кіндрашівська ОТГ – найменша за кількістю населення на Харківщині. Виконуюча обов’язки сільського голови Лідія Подобєд не балотується на виборах голови ОТГ 22 грудня 2019 року, проте висунула свою кандидатуру від політичної партії «Слуга народу» у депутати місцевої ради Кіндрашівської ОТГ по шостому виборчому округу.

Перший оглядовий матеріал, присвячений найменшій за кількістю населення громаді Харківської області – Кіндрашівський: «Як працює «зелений ліфт» на Харківщині» – відкриває цикл «Вибори 22 грудня 2019 р. у ОТГ Харківщини», підготовлений аналітичним центром «Обсерваторія демократії».

Петропавлівська  ОТГ розташована вздовж дороги між Куп’янськом та Луганською областю. Діюча голова сільради Ольга Козирєва буде боротись за місце голови об’єднаної територіальної громади.

На виборах у Курилівській ОТГ голова сільради Курилівки Володимир Серпокрил прийняв рішення не балотуватися на місце голови громади. Проте претендентом на цей пост є теперішній очільник Куп’янської райдержадміністрації Микола Ситник.

Донецька ОТГ – єдина селищна, а не сільська громада Харківщини, в якій пройдуть вибори 22 грудня. Діючий голова Донця Віктор Ващенко не бере участі у виборах на пост голови громади.

Станом на сьогодні в Харківській області сформовані 23 об’єднані громади. В той же час серед усіх областей України найбільше громад сформовано у Дніпропетровській області – 70 одиниць, найменше – у Донецькій (19 ОТГ).

Після виборів до ОТГ виборчий процес в Харківській області не завершиться. Нагадаємо, що 13 грудня ЦВК призначила на 15 березня вибори в 179 окрузі Харківщини у зв’язку з займанням посади голови Харківської обласної державної адміністрації Олексієм Кучером – депутатом з цього округу.

Окрім чотирьох ОТГ, де 22 грудня відбудуться перші вибори голів місцевих рад та депутатів, у 2019 році була також створена Ізюмська міська ОТГ шляхом добровільного приєднання Кам’янської сільської ради Ізюмського району до територіальної громади міста обласного значення Ізюм.

На початку року новостворені ОТГ, зокрема Малоданилівська, Оскільська, Малинівська та Зачепилівська презентували стратегії розвитку громад, які вони розробили спільно з Харківським Центром розвитку місцевого самоврядування. Голови громад розповіли про підвищення енергоефективності, залучення інвестицій, модернізацію інфраструктури та покращення умов для підприємницької діяльності тощо.

Наразі в Харківській області триває процес приєднання ще в п’яти ОТГ — у Великобурлуцькій ОТГ (одна рада), Оскільській ОТГ (дві ради), Нововодолазькій ОТГ (три ради), Зачепилівській ОТГ (одна рада) та Старовірівській ОТГ (одна рада).

Як повідомила раніше міністерка розвитку громад і територій Альона Бабак, що термін добровільного об’єднання У ОТГ триватиме приблизно до лютого 2020 року.

Нагадаємо, що на першій зустрічі голови Харківській ОДА з головами ОТГ, яка відбулася 27 листопада, Олексій Кучер відзначив, що наразі за показниками об’єднання громад Харківська область пасе задніх в Україні. На рівні з Харківщиною — ситуація в Луганській, Донецькій та Закарпатській областях. 

comments powered by HyperComments