Голова ХОДА Кучер міг бути залучений до втручання у вибори – «Опора»

Четвер, 5 березня 2020, 18:04
Спостерігачі фіксують порушення виборчого процесу у 179 окрузі на Харківщині.
Голова ХОДА Кучер міг бути залучений до втручання у вибори – «Опора»

Про це на прес-конференції розповіли представники громадської мережі «Опора».

Як розповів аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев, протягом виборчого процесу спостерігачі ОПОРИ зафіксували низку інцидентів із ознаками порушення вимог законодавства або стандартів демократичних виборів. Ці інциденти включають випадки порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів та їх розповсюдження без вихідних даних, поширення контрагітації або неправдивої інформації проти кандидатів, пошкодження рекламних носіїв з агітацією кандидатів.

У виборчому окрузі проявилась традиційна проблема недостатньо чіткого розмежування передвиборчої активності та посадової діяльності окремих кандидатів у народні депутати України.

Так, до відмови від балотування кандидатки від партії «Слуга народу» Вікторії Алєксєйчук спостерігачами було виявлено окремі факти, які б могли свідчити про залученість голови Харківської ОДА Олексія Кучера до виборчої кампанії. Але після рішення останньої відмовитись від балотування ці ризики втратили свою актуальність. 

Резонансним стало рішення партії «Слуга народу» не продовжувати боротьбу за депутатський мандат і де-факто публічно підтримати кандидатку Юлію Світличну, яка раніше займала посаду голови Харківської облдержадміністрації.

У проміжних виборах беруть участь дві кандидатки із однаковими прізвищами. Юлія Світлична є колишньою головою Харківської облдержадміністрації, натомість Яна Світлична є фізичною особою – підприємцем. Після офіційної реєстрації двох кандидаток окремі політики та громадські організації заявили про застосування технології “клонів” і звинуватили ЦВК у недостатній реакції на реєстрацію кандидатів із однаковими прізвищами.

«ОПОРА зазначає, що у ЦВК не було жодних правових підстав не реєструвати двох кандидатів із однаковими прізвищами. Крім юридичного аспекту питання, необхідно звернути увагу на відсутність інформації про факт зміни окремими кандидатами власних персональних даних безпосередньо перед початком виборчого процесу. Проблема “технічних кандидатів” та технології «клонів» може бути вирішена шляхом введення кримінальної відповідальності за підкуп кандидата іншими учасниками політичного або виборчого процесу. Така відповідальність повинна наступати у разі доведення факту отримання чи надання пропозиції неправомірної вигоди за будь-які дії, пов’язані з реалізацією пасивного виборчого права громадян. Інші механізми протидії «технічним» кандидатам та «клонам» можуть призвести до антиконституційного обмеження виборчих прав громадян», – зазначив Олександр Клюжев. 

Нагадаємо, 23 лютого у Краснограді затримали двох агітаторів, які розповсюджували агітаційну продукцію з ознаками «чорного піару» проти кандидата у депутати Юлії Світличної. 25 лютого інформація про порушення виборчого законодавства під час виборчої кампанії на Харківщині внесена в ЄРДР.

У КІУ вже неодноразово нагадували про недопустимість практики нечесної боротьби на виборах, можливих спроб маніпуляцій з метою впливу на результати голосування та необхідність забезпечення демократичного і прозорого виборчого процесу 

comments powered by HyperComments