Корупційний скандал: заступник Кучера замішаний в нелегальному бізнесі з виробництва палива

Субота, 14 березня 2020, 15:03
Заступника голови Харківської ОДА Олександра Скакуна звинуватили в причетності до бізнесу з нелегального виробництва паливно-мастильних матеріалів (ПММ) - бензину та дизельного палива.
Корупційний скандал: заступник Кучера замішаний в нелегальному бізнесі з виробництва палива

Таку інформацію озвучила народний депутат Дар'я Володіна під час засідання виїзного комітету Верховної Ради України, яке відбулось у ХОДА 13 березня.

«Що стосується палива та нафтопродуктів в Харківській області. СБУ блокувала діяльність підпільних виробників бензину і дизпалива, які завдали державі збитків більш, як на 5 мільйонів євро. Що стосується міста Мерефа і фірми «Бітоксід», яку пов'язують з вами, пов'язують з вашою родиною. Наскільки я розумію, співвласником цієї фірми на 50% був ваш рідний брат Юрій Скакун. Будь ласка, підтвердить або спростуйте цю інформацію. Але пізніше ці 50% відсотків переписали на батька вашої дружини, Костянтина Кузменка. Чи, власне, так виглядає боротьба з виробництвом контрафактного дизпалива?», - сказала Володіна.

Скакун відмовився коментувати наведені факти щодо брата та тестя і заявив, що особисто він не займається комерційною діяльністю.

«В мене, дійсно, є сім’я, в мене є брат, який займається якимось бізнесом, чи іншим. Це його особисті справи. Мені відомо, що на різних НПЗ Харківської області проводились обшуки і вилучались матеріальні цінності. Були проведені експертизи. Наразі ці справи знаходяться в провадженні правоохоронних органів. Для цього вони у нас і роблять. На даний час мені не відомо, що підозри по тім фактам, що ви сказали. А своє особисте життя коментувати мені дуже тяжко», - сказав він.

У свою чергу, голова підкомітету з питань кримінального законодавства та протидії злочинності Комітету з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради Олександр Бакумов пообіцяв передати надану інформацію до Генеральної прокуратури.

«Якщо ваш секретаріат комітету передасть офіційно комітету з питань правоохоронній діяльності протокол сьогоднішньої зустрічі по підприємствам, які були наголошені, по посадових особах Харківської обласної державної адміністрації, по митниці. Ми з превеликим задоволенням із паном Монастирським (голова Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності - ред.), передамо це в офіційній публічній обстановці потенційному генеральному прокурору і попросимо взяти це під особистий контроль. Це було б дуже доречно», - сказав він.

Нагадаємо, діяльність підпільних виробників бензину та дизпалива, які завдали збитків державі на понад 5 мільйонів євро, блокувала Служба безпеки України у листопаді минулого року.

Під час слідчих дій у організатора оборудки, бухгалтера та в офісному приміщенні правоохоронці вилучили документацію та чорнові записи, які доводять здійснення незаконної діяльності, та печатки підприємств, задіяних у схемі.  Також виявлено більш ніж 260 тисяч доларів США, 500 тисяч гривень та понад 40 золотих злитків різної ваги. На трьох заводах у місті Мерефа Харківської області, містах Сагайдак та Кременчук на Полтавщині накладено арешти на активи ділків.

За даними «Харківського антикорупційного центру», фірма «Бітоксід», яку пов’язують з заступником губернатора Харківщини Скакуном, є фігурантом кількох кримінальних проваджень щодо виготовлення фальсифікованих паливно-мастильних матеріалів.

 

comments powered by HyperComments