Дерибан «Гомільшанських лісів»: екс-посадовець Держкомзему постане перед судом

Четвер, 9 липня 2020, 13:43
Колишнього посадовця звинувачують у передачі у приватну власність ділянок Національного природного парку «Гомільшанські ліси».
Дерибан «Гомільшанських лісів»: екс-посадовець Держкомзему постане перед судом

Як повідомили у прес-службі облпрокуратури, протягом 2015 року  посадовець незаконно передав у приватну власність три земельні ділянки загальною площею 0,18 га, які знаходяться під об’єктом природно-заповідного фонду Національного природного парку «Гомільшанські ліси» та фактично є державною власністю. 

Він склав та підписав позитивні висновки по проектам землеустрою щодо відведення зазначених земельних ділянок для індивідуального садівництва у власність громадянам.
 
Таким чином, злочинні дії вказаного фігуранта призвели до вибуття з державної власності земельних ділянок водного фонду (прибережної захисної смуги), які перебувають під об’єктом природно-заповідного фонду НПП «Гомільшанські ліси». Сума збитків, завданих державі, складає майже 265 тис. грн.
 
Посадовцю загрожує покарання у вигляді  штрафу від двохсот п'ятдесяти до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Нагадаємо, на початку лютого у Гомільшанських лісах на Харківщині активісти зафіксували черговий «дерибан». В Гайдарах місцеві ділки захопили частину території Національному парку для своїх потреб. Для порушення кримінальної справи за цим фактом разом із Правий Сектор / Харківщина і представниками адміністрації Парку нами на місце була викликана поліція.

В листопаді щодо осіб, які роздавали землі Національний природний парк «Гомільшанські ліси» було відкрите кримінальне провадження.Предметом позову є визнання незаконними та скасування наказів Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, якими вказаним фізичним особам надано дозволи на розроблення та затверджено проекти землеустрою зі зміною цільового призначення земельних ділянок, а також безоплатно передано їх у приватну власність фізичних осіб.

В жовтні минулого року в Національному парку «Гомільшанськи ліси» біля села Гайдари було знищено 7 дубів діаметром від 37 до 68 сантиметрів. У злочині звинуватили безхатченка – ніде не прописаного мешканця Змієва, раніше засудженого за незаконний обіг наркотиків і двічі – за крадіжку. За даними активістів, до злочинної схеми, ймовірно, причетні місцеві правоохоронці.

comments powered by HyperComments