Світлична вимагає від влади негайно відновити будівництво онкологічного центру в Харкові

Вівторок, 8 вересня 2020, 11:07
Народний депутат подала поправку до прийнятих Верховною Радою у першому читані змін до держбюджету, щодо фінансування будівництва нового онкологічного центру у Харкові в обсязі 274 мільйона гривень.
Світлична вимагає від влади негайно відновити будівництво онкологічного центру в Харкові

Про це вона написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Про фінансування в повному обсязі будівництва онкоцентру у 2020 році була домовленість з діючими на той час урядами - як із урядом Гройсмана так і з урядом Гончарука. В результаті чого будівництво онкологічного центру було включено до переліку об’єктів, що фінансуються із ДФРР.  В нас також була домовленість із партнерами з Європейського Союзу про їхню участь у 4-й черзі будівництва, а саме - допомогу в оснащенні Центру сучасним медичним обладнанням, про що вони публічно заявляли.

Але, замість продовження будівництва, цей об’єкт з січня 2020 року фактично заморожений. Спочатку, уряд у лютому 2020 року, при безмовній позиції ОДА, замість 280 млн грн передбачає на будівництво онкоцентру лише 118 млн грн. Але і ці кошти не виділяються, а у травні фінансування зменшують до 19 млн грн. Хтось чув позицію місцевої влади з приводу таких дій? За існуючою процедурою, такі рішення уряду потребують обов`язкового погодження облдержадміністрацій. В уряді кажуть, що процедуру не порушували, та мають всі погодження. Таким чином, будівництво було повністю зупинено.

Зараз закладені в проєкт змін до держбюджету 100 млн грн, звісно, краще ніж нічого, але цього аж ніяк недостатньо для того, щоб виконувати графік загальнобудівельних робіт (1,2 черга) розрахований на два роки. До того ж, рік вже втрачено. Тому, якщо будувати, а не створювати довгобуд або просто «замилювати очі» перед виборами, то потрібно виділити фінансування, яке забезпечить динамічне будівництво онкологічного центру.

Розтягувати будівництво такого об’єкту не можна, дуже чекають люди», - написала вона.

Світлична нагадала, що у 2019 році було розпочато будівництво сучасного онкологічного центру. Для цього було виконано велику підготовчу і проєктну роботу, забезпечено річне фінансування будівництва, прийняті усі необхідні рішення місцевих рад та органів виконавчої влади.

Для подальшого будівництва онкоцентру планувалося отримати на 2020 рік із державного бюджету майже 280 млн грн. Ці кошти, разом із коштами обласного бюджету, дозволили би виконувати графік будівництва, та при подальшому фінансувані завершити загальнобудівельні роботи (1 та 2 черга) у грудні 2021 року. У 2022 році планувалось виконати роботи з 3 черги (благоустрій) та 4 черги (медична частина та оснащення обладнанням) і, таким чином, завершити будівництво усього медичного комплексу. Але у січні 2020 року  будівництво онкологічного центру у Харкові було повністю зупинене.  

comments powered by HyperComments