Харківська облрада відмовилася створити систему раннього виявлення онкозахворювань

Четвер, 4 березня 2021, 17:52
Харківська обласна рада відмовилася створити систему скринінгу онкологічних захворювань.
Харківська облрада відмовилася створити систему раннього виявлення онкозахворювань

4 березня на позачерговій III сесії Харківської обласної ради VIII скликання депутати відхилили пропозицію депутата облради, директора КНП «Обласний центр онкології» Дениса Скорого включити систему скринінгу в програму «Здоров’я Слобожанщини» на 2021-2022 рік.

Зміни до програми дозволили б зробити дві речі. Перша — придбати тест-смужки для виявлення колоректального раку та тестів для виявлення раку шийки матки з тим щоб безкоштовно надавати їх мешканцям області. Друга могла б принципово змінити доступність діагностики в області та забезпечити надання якісного діагностування в найвіддаленіших районах: за пропозицією фахівців «Обласного центру онкології» Денис Скорий пропонував створити й обладнати пересувну тестувальну станцію з мамографом, гінекологічним кріслом, апаратом УЗД та базовою лабораторією. Пропозицію Дениса Скорого підтримали лише 16 депутатів з 96 присутніх.

Харківська область займає одне з перших місць в Україні за статистикою ракових захворювань: 10 000 випадків онкологічних захворювань щорічно, з яких 1 400 випадків — колоректальний рак: форма раку з надзвичайно високими показниками смертності.

Тест-смужки вартістю трохи більше 100 гривень кожна дозволяє за кілька хвилин виявити ознаки колоректального раку. Такий скринінг, за словами Дениса Скорого, треба проводити раз на два роки, щоб завчасно виявити онкологічне захворювання та попередити його розвиток. Якщо б облрада затвердила рішення, всі жителі області могли б проходити його безкоштовно.

За пропозицією депутата Скорого обласна рада мала б лише включити систему скринінгу у програму «Здоров’я Слобожанщини» на 2021-2022 роки — поки що без виділення коштів; а фінансування мало б обговорюватися пізніше. Проте, депутати відмовилися навіть декларувати підтримку системі скринінгу.

Схожа система, за словами директора «Обласного центру онкології», десятиріччями працює у странах Європи, США й Японії, і саме вона допомогла виправити важку ситуацію з онкозахворюваннями у розвинутих странах.

Створення системи скринінгу, за словами депутата, мало б стати історичним рішенням, яке б на десятиліття вперед змінило ситуацію з попередженням розвитку ракових захворювань: «Ми мали б пересувну тестувальну станцію, так звану «діагностику на колесах», трейлер з усім необхідним обладнанням, який міг б дістатися у найвіддаленіші райони області, навіть у найглухіші села Слобожанщини, де люди відверто позбавлені нормальної сучасної діагностики».

Регулярний скринінг принципово підвищує шанси на порятунок, говорить лікар: «Більшість людей, яких ми приймаємо в онкоцентрі на пізніх стадіях, приходять запізно саме тому, що не мають доступу до якісної діагностики, або не знають, де її отримати. Окрім суто гуманістичних міркувань, це, як доводить досвід багатьох країн, допомагає зекономити мільйони — на виплатах по інвалідності, на дорогій хіміотерапії, на операціях. Але депутати вбили можливість змінити страшні показники смертності від онкологічних захворювань в регіоні. Неготовність колег почути статистику про самих себе, бажання заперечити існування проблеми — це пострадянська, незріла реакція. Мені цікаво побачити, на що зрештою будуть виділені ці 10 мільйонів; що виявиться важливішим за можливість врятувати життя кільком десяткам тисяч людей у регіоні, тим самим виборцям, які голосували за цих депутатів, і чиї інтереси мають бути на першому місці для народних обранців. Але, схоже, життя та здоров’я виборців більшість депутатів не хвилює».

Денис Скорий обіцяє продовжити домагатися прийняття системи скринінгу у Харківській області, бо не бачить жодного іншого рішення проблеми — рівень захворюваності на рак у області давно вийшов за межі прийнятних показників.

 

comments powered by HyperComments