Конкурс на посаду керівника Харківського Бюро судмедекспертизи зірвано облрадою. Що далі?

Понеділок, 14 лютого 2022, 16:41
Події навколо крісла директора обласного Бюро судмедекспертизи набирають обертів. Конкурс на зайняття цієї посади на початку лютого було зірвано апаратом Харківської облради.
Конкурс на посаду керівника Харківського Бюро судмедекспертизи зірвано облрадою. Що далі?

Скандал щодо стану справ у ХОБСМЕ — вже втретє за рік — спалахнув напередодні виборів нового керівництва. Як стало відомо, діючий голова Бюро разом із заступником подали свої кандидатури на конкурс, не маючи необхідної (після 1 січня 2022 р.) для зайняття цієї посади профільної освіти.  

Фоторепортажі з обласного бюро судово-медичної експертизиоприлюднені минулого року, нагадували сцени з фільмів жахів: тіла померлих зберігають без холодильників, на підлозі, як сміття. Ця ситуація тривала до січня цього року, коли ЗМІ знову оприлюднили жахиві фото з ХОБСМЕ. Керівництво спробувало виправдатись — буцімто, фото старі і вони вже навели порядок у моргу Бюро.  Проте експерти ХОБСМЕ стверджують: прибирати почали саме після розголосу про стан речей у комунальному закладі охорони здоров’я в засобах масової інформації.

Менше з тим, Харівська облрада, не пояснюючи причин, неочікувано перенесла конкурс на зайняття посади директора ХОБСМЕ на невизначений термін. повідомляє телеканал Р1. 

Кандидати та окремі члени конкурсної комісії, яких напередодні збирав апарат облради, були вкрай розгублені: про перенесення конкурсу їм стало відомо за декілька хвилин перед тим, як він мав відбутися. 

«Я є головою Харківського товариства судових медиків і криміналістів імені професора М.С. Бокаріуса, — розповідає  член конкурсної комісії Ігор Козаченко. — Щойно я отримав дзвінок від працівниці обласної ради, яка повідомила про те, що конкурс не відбудеться з технічних причин і про наступну дату засідання буде повідомлено додатково».

В облраді делікатну ситуацію — вже традиційну, після скандалів з  призначеннями керівників обласного онкоцентру та чорнобильської лікарні — ніяк не коментують. 

«Конкурсна комісія повинна була 1 лютого прийняти рішення щодо висунення чесної кандидатури, але цього не відбулося, — каже юрист Дмитро Маслов. — Уявіть собі: можно просто за 15 хвилин до конкурсу взяти та відмінити його».

Кандидати, що готувалися презентувати власні концепції щодо розвитку Бюро судмедекспертизи, не приховують розчарування непрозорими рішеннями з боку керівництва облрали, яке таким чином вже вдруге дає зрозуміти: діючий очільник закладу Юрій Кравченко їх цілком влаштовує.

«Мені незрозуміла, безумовно, така прикра випадковість, але на жаль, це є фактом, — констатує один з кандидатів на посаду директора ХОБСМЕ Володимир Хижняк. — Я ретельно готувався до цього конкурсу, бо він у мене, скоріш за все, останній...». Він вважає, що на зміну пострадянським  методам управління має прийти діджиталізація та сучасні технології. 

«Саме менеджер може зсунути з місця комплекс проблем, який зараз стоїть перед ХОБСМЕ. Начальник закладу вже останні 20 років повинен бути будівником, забезпечувати фінансування позабюджетне і, перш за все, фінансування бюджетне», — впервнений колишній керівник Бюро В.Хижняк.

Інший кандидат, керівник відділу міськради Володимир Бакін вважає, що діючий директор ХОБСМЕ зовсім не враховує в поточній діяльності Бюро пропозиції власно судмедекспертів, серед яких багато тих, хто віддав закладу чимало років плідної праці. «На мою думку треба залучати колектив до управління підприємством», — наголошує кандидат. 

Ще один кандидат на посаду директора ХОБСМЕ, Олена Малихіна працює заступником директора Харківського Бюро судмедекспертизи. Втім вона не має магістерського ступеню «Управління та адміністрування», який за наказом МОЗ з 1 січня цього року є для керівників медичних закладів обов'язковим. 

«Було 4 кандидати і два з них, наскільки мені відомо, не пройшли за відбором документів», — стверджує Володимир Бакін.

До фіналу конкурсу, окрім Володимира Бакіна, пройшов тимчасово діючий очільник ХОБСМЕ Юрій Кравченко. Втім, за повідомленням низки ЗМІ, йому також бракує диплома про вищу освіту управлінця, що унеможливлює його легітимну перемогу у конкурсі облради.

 

comments powered by HyperComments